Netflix houdt toenemende concurrentie op afstand

The Irishman

De concurrentie hijgt Netflix in de nek maar de koploper op de markt voor streamingdiensten groeit nog steeds harder dan verwacht. Dat is grotendeels te danken aan de eigen producties. Voor het komend jaar heeft Netflix dan ook het duizelingwekkende bedrag van $17 miljard uitgetrokken voor ‘originals’.

Dat de groei niet zou stoppen of zelfs maar afvlakken, was duidelijk. Maar Netflix schatte de groei voor het laatste kwartaal van 2019 voorzichtig in op 7,5 miljoen nieuwe klanten. Uiteindelijk konden 9 miljoen abonnees worden bijgeschreven. Het totaal komt daarmee op ruim 167 miljoen abonnees in 190 landen. In Nederland hebben 3,2 miljoen huishoudens een abonnement.

De conservatieve groeiprognose heeft alles te maken met de concurrentie die de laatste jaren sterk is toegenomen. Was Netflix in de beginjaren nog alleenheerser, tegenwoordig heeft de bingewatcher keus uit tientallen streamingdiensten, waaronder die van kapitaalkrachtige partijen als Apple en Disney. In de Verenigde Staten, waar dit soort nieuwkomers zich in eerste instantie op richten, voelt Netflix dat al. Er kwamen in Amerika vorig jaar maar een half miljoen nieuwe abonnees bij, terwijl dat een jaar eerder nog anderhalf miljoen waren.

Eigen films en series zijn de uitgelezen manier om onderscheidend te zijn en kijkers te binden. Netflix heeft zich ontwikkeld tot een producent van hoogwaardige content die de traditionele filmstudio’s naar de kroon steekt. Bij de aankomende Oscars maken de Netflix-films The Irishman en Marriage Story kans op respectievelijk tien en zes prijzen.

Om marktleider te blijven moet er echter geïnvesteerd worden. En dat doet Netflix grof. Volgens vakblad Variety wordt in 2020 maar liefst $17 miljard (€15,7 miljard) uitgetrokken om meer eigen series en films te maken. Een deel van dat geld komt uit de winst – meer dan een half miljard dollar in het vierde kwartaal van 2019 – maar veel moet geleend worden. Volgens een analyse van de Canadese zakenbank BMO Capital Markets heeft Netflix een langetermijnschuld van $12,5 miljard. Als de streamingbusiness op een gegeven moment een bubbel blijkt te zijn dan knapt die bij Netflix met een behoorlijke klap.