Nederlandse film in selectie Quinzaine des Cinéastes in Cannes
East of Noon van de Egyptisch-Nederlandse regisseur Hala Elkoussy is geselecteerd voor de Quinzaine des Cinéastes, een zijprogramma van het filmfestival van Cannes. Ook zeven minoritaire Nederlandse coproducties gaan naar de Croisette.
Een plekje in de hoofdcompetitie van Cannes is nog altijd toekomstmuziek, maar inhe bredere programma van het festival begint een Nederlandse aanwezigheid “normaler” te worden. Al is het dan met films van makers die door de buitenwereld niet in de eerste plaats als Nederlands worden gezien.
Vorig jaar werd De bezette stad van de Britse, in Amsterdam wonende filmmaker Steve McQuuen in het hoofdprogramma vertoond. Dit jaar is East of Noon van de Egyptische, deels in Amsterdam wonende filmmaker Hala Elkoussy geselecteerd voor het zijprogramma Quinzaine des Cinéastes. Vakblad Screen International noemde de film gemakshalve Egyptisch, maar het is toch echt in de eerste plaats een Nederlandse productie, onder meer gesteund vanuit De Verbeelding, het samenwerkingsverband tussen het Mondriaan Fonds en het Filmfonds voor films op het grensvlak van cinema en beeldende kunst.
East of Noon wordt door de makers omschreven als een tijdloze fabel over de negentienjarige Abdi, die met zijn muziek rebelleert tegen de oude garde, gepersonificeerd door performer Shaky en verteller Jalala. De satire op een falende autocratie is de tweede speelfilm van de in 1974 in Caïro geboren Elkoussy, die in 2006 een residentie aan Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam afronde en inmiddels afwisselend in Caïro en Amsterdam woont en werkt. Haar speelfilmdebuut Cactus Flower ging in 2017 in wereldpremière op het IFFR.
De Quinzaine, dit jaar toe aan haar 56e editie, wordt onafhankelijk van het hoofdprogramma van Cannes georganiseerd door de Franse beroepsvereniging van regisseurs SRF. Het is een van de drie onafhankelijk geprogrammeerde zijtakken van het festival, naast de Semaine de la Critique (georganiseerd door filmcritici) en ACID (van de vereniging voor onafhankelijk filmmakers). In eerdere edities van de Quinzaine waren vroege films van onder meer Chantal Akerman, Jim Jarmusch, Lisandro Alonso, Alice Rohrwacher, Claire Denis, Bong Joon-ho en Mia Hansen-Løve te zien. Het programma kent geen competitie, maar wel een publieksprijs en de jaarlijkse oeuvreprijs de Carosse d’Or. Die gaat dit jaar naar Andrea Arnold.
Naast East of Noon zijn zes coproducties met een minoritair Nederlands aandeel te zien in Cannes. Het gaat om de volgende projecten: All We Imagine as Light (Payal Kapadia, India) in hoofdcompettiie; Armand (Halfdan Ullman Tøndel, Noorwegen) en Viet and Nam (Truong Minh Quý, Vietnam) in Un Certain Regard; Everybody Loves Touda (Nabil Ayouch, Frankrijk) in het programma Cannes Première; The Invasion (Sergei Loznitsa, Oekraïene) als Special Screening; To a Land Unknown (Mahdi Fleifel, Verenigd Koninkrijk/Palestina) in de Quinzaine des Cinéastes; en Baby (Marcelo Caetano, Brazilië) in de Semaine de la Critique.