Mee­dingen naar Oscars las­tiger voor streamers

CODA was vorig jaar de eerste film van een streamingdienst om de Oscar voor beste film te winnen.

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences heeft de criteria aangescherpt om mee te kunnen dingen naar de Oscar voor beste speelfilm. De looptijd in de bioscoop moet langer zijn dan voorheen, wat vooral voor streamingdiensten een drempel kan opwerpen. Filmmakers die vinden dat films thuishoren op het grote doek juichen de verandering toe.

Tot voor kort was het vrij eenvoudig om een film in te sturen voor de belangrijkste Oscar. Minimaal een week vertoning in één van de zes belangrijkste Amerikaanse steden – New York, Los Angeles, San Francisco, Chicago, Miami of Atlanta – was voldoende. Maar daar is sinds gisteren verandering in gekomen, zo meldt Deadline. Het vakblad bracht als eerste het nieuws over de nieuwe regels. Voortaan moet een film minimaal zeven dagen draaien in tien van de vijftig grootste steden van de Verenigde Staten. Dat moet bovendien gebeuren binnen 45 dagen na de oorspronkelijke release. Een niet-Amerikaanse release telt voor twee van de tien Amerikaanse steden, maar alleen als die release plaatsvindt in één van de vijftien belangrijkste internationale bioscoopmarkten.

Met de nieuwe regelgeving worden vooral de streamingdiensten geraakt, die hun Oscar-kandidaten vaak niet meer dan het minimum aantal bioscoopdagen gunnen. Dat gold in ieder geval voor CODA van Apple, dat vorig jaar als eerste productie van een streamingdienst de Oscar voor beste film won.

De verscherping van de criteria voor de Oscar-hoofdprijs wordt heel positief gepresenteerd als aanmoediging aan het publiek om “onze kunstvorm in de bioscoop te ervaren”. Maar de kritiek van veel filmprominenten zal de echte reden zijn. Onder andere Steven Spielberg, die zitting heeft in de raad van bestuur van de Oscar-organisatie, heeft verschillende keren gepleit voor het uitsluiten van streamingdiensten, die hij beschouwd als een bedreiging van de traditionele bioscoop. In een interview in 2019 zie hij: “Als je voor tv kiest, dan ben je een tv-film. Goede werken verdienen dan een Emmy, maar geen Oscar.”