Louis Hartlooper Prijs voor biografie Sylvia Kristel

De Louis Hartlooper Prijs voor de beste filmpublicatie van 2020 is gisterenavond uitgereikt aan Suzanne Rethans. Zij won met haar boek Begeerd en verguisd: het leven van Sylvia Kristel. De jaarlijkse prijs voor filmpublicaties werd voor de zestiende keer uitgereikt.

De jury, onder leiding van Hans Walther, noemt het boek “een rijk geschreven portret van een actrice die miljoenen binnensleepte en het geld ook net zo makkelijk weer uitgaf. […] In deze heftige ode aan de levenslust, vol met hoogte- en dieptepunten, zullen veel lezers zichzelf regelmatig kunnen herkennen. Ze zullen dankzij het boek, mede ondersteund door de foto’s, de hoofdpersoon ook blijvend herinneren als de grootste vrouwelijke wereldster die de Nederlandse film heeft voortgebracht.”

Prijswinnaar Suzanne Rethans is schrijver, journalist en columnist voor onder andere Trouw, Vogue, Linda en Volkskrant Magazine. Eerder verschenen van haar Durf te vragen (2012) en Daarom! En andere diepzinnige antwoorden op kindervragen (2008).

De andere genomineerden voor de prijs waren: Gerrit van Dijk, hommage aan een inspirerende dwarsligger (Jacques Overtoom en Gonda Koster), Louis van Gasteren, seismograaf van onze tijd (Jan Willem Rengehardt), Onmogelijke films – 40 jaar Studio Nieuwe Gronden (Hugo Naber en Digna Dinke) en Tussen de filmrollen (Henk van der Linden).