Links – 4 december 2012

  • Datum 04-12-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Een Parijse ontmoeting in La femme de l’aviateur (1981) van Eric Rohmer

Het Parijs van Éric Rohmer, het vakmanschap van Jeroen Willems, het geluid van regen en vuistslagen, Tony Scott in twintig scènes, een ontmoeting tussen zes topregisseurs en de mispeer van een prijsvergelijker.

Rohmers Parijs
Éric Rohmer schoot niet minder dan 21 films in Parijs. In het video-essay ‘Mapping Rohmer’ worden nieuwe dwarsverbanden in Rohmers oeuvre blootgelegd aan de hand van de manier waarop hij de stedelijke omgeving gebruikte.
Frames

Partituur
Veel te jong overleed Jeroen Willems, een van Nederlands beste film- en theateracteurs. De Volkskrant herpubliceerde een interview met Willems van eerder dit jaar, toen hij gast van het jaar was op het Nederlands Film Festival. "Ik zie tekst als een partituur. (…) Mensen realiseren zich vaak niet hoe belangrijk het is. Het ritme, de pauzes, de toonhoogtes, dat een zin over de punt heengaat."
De Volkskrant

Druppels en klappen
Je kunt regen wel opnemen, maar als je het terugspeelt, klinkt het niet als regen. Dat blijkt uit een ontleding van het geluidsontwerp van een scène uit Killing Them Softly. Als je goed luistert, hoor je Norman Mailer zichzelf slaan.
The New York Times

Vormexperiment
Na de zelfmoord van regisseur Tony Scott (True Romance) eerder dit jaar zocht Notebook naar een passende manier om zijn oeuvre te behandelen. Gekozen werd voor een vormexperiment: critici reageren op elkaar met telkens een analyse van één scène uit een film van Scott.
MUBI Notebook

Boeiend gebabbel
Nadat The Hollywood Reporter eerder Judd Apatow en Michael Haneke naast elkaar op de bank zette, zijn nu kanshebbers op de Oscar voor beste regisseur bijeengebracht. Quentin Tarantino, Ang Lee, Gus Van Sant, Ben Affleck, David O. Russel en Tom Hooper babbelen vriendelijk met elkaar. Maar het is wel boeiend gebabbel.
The Hollywood Reporter

Tweet
Triest dat Jeroen Willems is overleden. Deze begaafde acteur speelde oa in Lijn 32. Lijn 32 vind je goedkoop via Kelkoo.

— Prijsvergelijker Kelkoo geeft nieuwe betekenis aan het woord ‘goedkoop’. De tweet werd inmiddels weer verwijderd.

Erik Schumacher