Links – 30 december 2012

Leonardo DiCaprio in Django Unchained
Quentin Tarantino en Spike Lee over Django Unchained, Mickey Mouse en het auteursrecht, beeldfrequentie en het brein, filmwetenschappers over filmbezoekers en de beste filmkritieken van 2012.
Anatomie van een scène
Vanaf 17 januari is Quentin Tarantino’s slavernijwestern Django Unchained in de Nederlandse bioscoop te zien. Voor The New York Times sprak Tarantino audiocommentaar in bij een sleutelscène uit de film.
— The New York Times
Auteursrecht
In 2018 verloopt het copyright op Mickey Mouse. Tegen die achtergrond komt een nieuwe debatronde op gang over de vraag of auteursrecht een natuurlijk of een instrumentaal recht is. De grote Hollywoodstudio’s zetten hun gewicht achter eerstgenoemde interpretatie, maar hebben in het academische debat de wind tegen.
— Info/Law
Publiek
Als een film door niemand wordt gezien, bestaat hij dan? In de bundel Audiences, uitgegeven door Amsterdam University Press en in zijn geheel online leesbaar, laten filmwetenschappers hun licht schijnen over ‘het publiek’ – uiteraard niet zonder dat concept eerst maar eens te problematiseren.
— Audiences
Snelle beeldjes
Peter Jackson weet het zeker: hogere beeldfrequentie is de toekomst van de cinema. Zijn The Hobbit doet het niet met 24, maar met 48 plaatjes per seconde. James Kerwin meent op basis van neurowetenschappelijk onderzoek te bewijzen dat Jackson zich ernstig vergist: "Twenty-four or 30 frames per second is an inherent part of the cinematic experience. It’s the way we accept cinema. It’s the way we suspend our disbelief."
— Movieline
Goede kritieken
CriticWire vroeg vooraanstaande filmcritici wat zij het afgelopen jaar het beste werk van hun collega’s vonden. Het resultaat is een snoepwinkel vol verwijzingen.
— CriticWire
Tweet
American Slavery Was Not A Sergio Leone Spaghetti Western.It Was A Holocaust.My Ancestors Are Slaves.Stolen From Africa.I Will Honor Them.
— En daarom wil Spike Lee Django Unchained niet zien.
Erik Schumacher