Links – 26 augustus 2013

  • Datum 26-08-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Tumbleweed in Scarecrow (1973)

Een ode aan tumbleweeds, Shoah volgens J. Hoberman en Joshua Oppenheimer, een video-essay over de essayfilm, Athina Rachel Tsangari over hokjes, de blinde vlekken van documentaire-critici en het drama #Batfleck.

Tuimelend onkruid
Van vondst via cliché naar knipoog: een collage van een kleine eeuw tumbleweeds in film en televisie.
YouTube

Shoah
Ter gelegenheid van een nieuwe dvd-uitgave van Shoah namen criticus J. Hoberman en regisseur Joshua Oppenheimer (The Act of Killing) een podcast op over die klassieke documentaire. Een transcriptie van hun gesprek is terug te lezen op de Facebookpagina van The Act of Killing.
Facebook

Essay
Een video-essay over de essayfilm: alleen al die omschrijving werpt de vraag op hoe we essayistiek op beeld moeten definiëren.
Sight & Sound

Hokjes
"I feel very uncomfortable being part of a trend. It’s a form of self-colonizing and limits what cinema could witness and restage, as each of us experiences the soul and decline of our country in different ways." Athina Rachel Tsangari (Attenberg) over hoe het is om een ‘vrouwelijke regisseur’ in een ‘nationale cinema’ te zijn.
Cléo

Coulant
Laten critici documentaires over interessante onderwerpen te makkelijk wegkomen met hun onvolkomenheden? Charlie Lyne vindt van wel. En inderdaad: hij laat zien dat documentaires die de bioscoop halen praktisch altijd positief besproken worden.
Ultra Culture

Tweet
You read for a part, you feel good about it, you feel confident, then they cast Ben Affleck.

— Twitter ontplofte na het castingnieuws over de nieuwe Batman. Richard Dreyfuss heeft zo zijn eigen redenen om teleurgesteld te zijn.

Erik Schumacher