Links – 11 september 2012

  • Datum 11-09-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Golshifteh Farahani in het geruchtmakende spotje

Golshifteh Farahani over haar verbanning uit Iran, Paul Thomas Anderson over The Master, de ingewikkelde verfilming van Cloud Atlas, een culturele kieswijzer, Christopher Nolan op de weegschaal en de excuses van Carice van Houten.

Taboe
Begin dit jaar ontblootte de Iraanse actrice Golshifteh Farahani (About Elly) een borst voor een spotje voor de Césars. Het leidde in haar thuisland tot enorme verontwaardiging. The Guardian blikt met Farahani terug op een moeilijke tijd.
The Guardian

The Master
Kim Ki-duk stond afgelopen zaterdag met de Gouden Leeuw in zijn handen, maar volgens The Hollywood Reporter had de jury eigenlijk een andere winnaar in gedachten. The Master van Paul Thomas Anderson zou slachtoffer zijn geworden van het festivalreglement. The Village Voice sprak de Amerikaan uitgebreid over zijn nieuwe film.
The Village Voice

Cloud Atlas
Van Venetië is het filmcircus inmiddels overgevlogen naar Toronto, waar Cloud Atlas vooralsnog voor de meeste opwinding zorgt. The New Yorker reconstrueert de conceptie van de film, een project dat op papier krankzinnig lijkt: de verfilming van een volgens velen onverfilmbaar boek door een team van drie regisseurs — Andy en Lana Wachowski (The Matrix) en Tom Tykwer (Lola rennt) — waarin de belangrijkste acteurs meerdere rollen spelen.
The New Yorker

Kieswijzer
Met de Tweede Kamerverkiezingen voor de deur maakte FNV Kiem, de vakbond voor de creatieve sector, een overzichtelijke tabel van de standpunten van de belangrijkste partijen op het gebied van cultuur en cultureel ondernemerschap.
FNV Kiem

Nolan gewogen
Van alle filmmakers die in Hollywood de miljarden binnenslepen, roepen er weinig onder critici zulke tegenstrijdige reacties op als Christopher Nolan (The Dark Knight Rises). Tilt hij de blockbuster naar een hoger niveau of is hij een overschatte rommelaar? David Bordwell zoekt een middenpositie met een uitgewerkte analyse van Nolans sterke en zwakke punten. 
David Bordwell

Tweet
Sorry, i guess…?
bit.ly/SwYwwn
Carice van Houten

Erik Schumacher