Links – 11 juni 2012

  • Datum 11-06-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Beeld uit Ashes van Apichatpong Weerasethakul

De nieuwste film van Apichatpong Weerasethakul is gratis te bekijken, Johnny Cash beheerst de moderne trailer, Manoel de Oliveira weet van geen stoppen, verborgen filmtitels laten zich moeilijk raden, verloren gewaande tepels vlammen en Jim Taihuttu verslaat het systeem.

Ashes
Apichatpong Weerasethakul, in 2010 winnaar van de Gouden Palm met Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, was dit jaar terug in Cannes met twee korte films: Mekong Hotel en Ashes. Die laatste titel is, met begeleidend interview, nu gratis te bekijken bij MUBI.
MUBI

Cliché
Deze week verscheen de langverwachte trailer van Django Unchained, de slavernijfilm van Quentin Tarantino met Leonardo DiCaprio, Christoph Waltz en Jamie Foxx. Waar Tarantino bekendstaat om zijn originele muziekkeuzes, is in de trailer een nummer van Johnny Cash te horen. Dat stelt teleur: de donkere stem van Cash neemt zo langzamerhand de plaats van de Carmina Burana in als ultiem muzikaal trailercliché.
Cinetology

Puzzelen
Evan Seitz is terug met een animatie waarin verborgen filmtitels in razend tempo voorbijvliegen. Ditmaal richtte hij zich op titels waarin de namen van landen voorkomen. Wie geen genoeg krijgt van het puzzelen kan vooruit met de geïllustreerde catalogus van filmstudio Paramount.
Vimeo

Onvermoeibaar
Manoel de Oliveira is inmiddels 103 jaar oud, maar wil nog altijd niets van pensioneren weten. De Portugese regisseur draait dit jaar voor de zesde keer mee in de hoofdcompetitie van het filmfestival van Venetië. Zijn nieuwe film Gebo e l’Ombra is een historisch drama met groentjes Claudia Cardinale, Jeanne Moreau en Michael Lonsdale in de hoofdrollen.
Hollywood Reporter

Vlammende tepels
Vorig jaar werd in een pakhuis in Seattle een bijzondere vondst gedaan: verloren gewaande filmrollen met bijna een uur aan materiaal dat David Lynch wegsneed uit zijn cultklassieker Blue Velvet (1986). De beelden staan nu online — inclusief Lynch’ persoonlijke favoriet, de flaming nipple scene.
Gawker

Tweet
Een van 25 3Dbrillen meegenomen naar Prometheus. Beating the system.
Jim Taihuttu

Erik Schumacher