Korte film als in­ter­ac­tieve be­slis­boom

Meant to Be

Plots draaien om keuzes: leven of dood, weggaan of blijven, links of rechts. Bij intshorts.com kan de kijker zelf kiezen. Het nieuwe Nederlandse platform biedt korte interactieve films aan die een emotionele betrokkenheid oproepen die groter is dan gewoonlijk.

Interactieve films zijn geen nieuw fenomeen. Netflix brengt al een paar jaar interactieve series en films uit, vooral producties voor kinderen maar ook het volwassen Black Mirror: Bandersnatch. Maar de mogelijkheden van het format worden nog niet ten volle benut, vindt Daan van ’t Einde, regisseur en oprichter van intshorts.com. “Er kan zoveel meer en dan vooral om de ervaring van de kijker intenser te maken.”

Van ’t Einde bedacht daarom een eigen format. “In klassieke interactieve films krijg je misschien eens in de vijf minuten een keuze voorgeschoteld. Leun je net achterover, moet je weer. Wij presenteren tot wel drie keuzes per minuut. Soms gaat het tussen leven en dood, maar vaak is het alledaagser: weggaan of blijven staan, knuffelen of handen schudden. Acties waarvan je de impact van tevoren niet kent maar die je als kijker wel voelt. Dat wordt nog eens versterkt doordat de films allemaal vanuit de eerste persoon worden verteld en getoond.”

Niet elk verhaal leent zich voor zo’n beslisboomstructuur ondervond Van ’t Einde toen hij zijn concept ging uitwerken. “Je kunt niet iedere film interactief maken. Er moet veel ruimte zijn voor keuzes en die moeten niet geforceerd overkomen. In de testfase merkten we ook dat je de kijker niet moet overstelpen met teveel opties, dat leidt tot keuzestress. Daarom bieden we geen vier of vijf mogelijkheden maar slechts twee. Die keuze moet wel echt wat toevoegen. Niet zoals je zag bij veel vroege interactieve films, wat opmerkelijk vaak zombiefilms waren; dan A betekent dat je gedood wordt en B dat je door kan maar later alsnog het loodje legt.”

Het platform intshorts.com, dat deze week breed wordt ‘uitgerold’, biedt bij nu drie producties aan die tussen de 7 en 15 minuten lang zijn: een actiefilm, een romkom en een horrorfilm. “Al die genres lenen zich voor interactie”, zegt Van ’t Einde. “We hebben alles opgenomen in het Engels omdat de Nederlandse markt te klein is voor een dergelijke dienst. We verwachten onze meeste klandizie vanuit het buitenland te krijgen.”

Dat Van ’t Einde informatica heeft gestudeerd voordat hij de film inging, heeft zeker geholpen bij de ontwikkeling van het technische deel van de operatie. Voor het maken van de films putte hij uit het netwerk dat hij opbouwde tijdens het maken van vijf korte films sinds 2015. Door in de beslisstructuur van de films handig om te springen met dwarsverbanden en sprongen in de tijd, hoefde hij niet eindeloos veel vertakkingen uit te werken. “Het is ondoenlijk om voor een film van tien minuten tweehonderd verhaallijnen te maken. Wie een film van ons drie, vier keer bekijkt krijgt een aardig idee van hoe we het gedaan hebben.”

De films van intshorts.com zijn per stuk te bekijken voor een bedrag van €1,99. Wie alle drie de titels van seizoen 1 wil zien betaalt €2,99. “We willen zo toegankelijk mogelijk zijn en denken dat het zien van meerdere titels een meerwaarde heeft. Een tweede seizoen is inmiddels in de maak. De verhaallijnen liggen er al.”