It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 9 augustus 2014

  • Datum 09-08-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Bro’s before ho’s

Bro’s before ho’s naar Canada en Texas. Drie Cannes-hits op PAC-festival. Lissabon ontdekt Johan van der Keuken. Free Record Shop maakt doorstart als onderdeel van Boekenvoordeel. Cast voor Nooit meer slapen rond. Bijzondere Europese subsidie voor producent Rinkel. En They Have Escaped geselecteerd voor Toronto.

Bro’s before ho’s
heeft afgelopen week zijn internationale première beleefd op het Fantasia International Film Festival in Montréal. Filmmakers Steffen Haars en Flip van der Kuil kunnen deze maand net zo goed aan die kant van de oceaan blijven want in september staat hun film geprogrammeerd voor het Fantastic Fest in Austin. Het is de derde keer dat een van hun werken is geselecteerd voor dit grootste festival voor genrefilms in Amerika. Voor New Kids Turbo kregen ze eerder de prijs voor beste regie, New Kids Nitro won de prijs voor beste film in de categorie komedie.

Met drie Cannes-hits heeft het PAC-festival zich dit jaar van een sterk programma verzekerd. Het festival — Pathé Alternative Cinema voluit — wordt in oktober voor de elfde keer gehouden en bood in eerdere edities voorpremières aan van films als Das Weisse Band en The Grand Budapest Hotel. Dit jaar wordt onder andere het coming of age-drama Whiplash getoond, dat in Cannes goed was voor een twaalf minuten durende ovatie en wordt gerekend tot de grote Oscar-kanshebbers. Verder zijn ook Pride — goed voor een Queer Palm in Cannes — en Pedro Almodovars Wild Tales te zien. Het PAC-festival vindt plaats op 5 oktober in elf grote steden.

Vorig jaar nog wijdde EYE een grote tentoonstelling en een retrospectief aan hem, dit najaar staat Johan van der Keuken in de schijnwerpers in Lissabon. Documentairefestival DocLisboa (16-26 oktober) heeft een compleet programma gebouwd rond de in 2001 overleden Hollandse Meester. Een groot deel van de ruim veertig titels tellende filmografie van Van der Keuken komt in Lissabon aan bod, waaronder Bewogen Koper (1993), Amsterdam Global Village (1996) en Beppie (1965).

‘Er gaat wat gebeuren…’ staat er veelbelovend op de website van de Free Record Shop. Het merk dat ooit synoniem was aan cd’s en dvd’s in iedere dorpswinkelstraat houdt dus niet op te bestaan. Maar films zullen hoogstwaarschijnlijk niet meer veel schapruimte in beslag nemen. Boekenvoordeel heeft namelijk het merk gekocht, voor een bescheiden 25.000 euro. Voor nog eens eenzelfde bedrag kocht de kiloknaller onder de boekverkopers het klantenbestand. Het is de bedoeling Free Record Shop voort te zetten als shop-in-shop.

Als twee druppels water, de verfilming van De donkere kamer van Damocles door Fons Rademakers, wordt door velen beschouwd als de beste Nederlandse film van de twintigste eeuw. Dat legt de lat hoog voor Boudewijn Koole, die zich nu gaat wagen aan Nooit meer slapen (1966), alom geprezen als de beste roman die W.F. Hermans ooit schreef. Een topcast heeft hij al wel bij elkaar. Naast Reinout Scholten van Aschat heeft hij de Noorse steracteurs Pål Sverre Hagen, Anders Baasmo Christiansen en Thorbjørn Harr gestrikt. Hagen en Christiansen waren eerder dit jaar te zien in de Oscar-genomineerde Kon-tiki. Harr is een theateracteur die onder meer speelde in Zwei Leben.

Een echte van Meegeren en Rafael worden eerder in productie genomen dan eerder gepland. Dat kan omdat producent Rinkel een groot Europees subsidiebedrag — hoeveel precies is onbekend — in de wacht heeft weten te slepen. Het gaat om een bijdrage van Creative Europe, een organisatie die in de periode 2014-2020 voor bijna anderhalf miljard euro in cultuur, media en ’trans-sectorale projecten’ pompt. Rinkel, dat werd geprezen als een ‘uitdagende, internationaal georiënteerde productiemaatschappij met inventieve marketingstrategieën’, kreeg tien jaar geleden ook al zo’n bijzondere subsidie.

Welp was al geselecteerd en nu is met de thriller They Have Escaped de tweede film met een Nederlands tintje uitverkoren door het Toronto International Film Festival. De Fins-Nederlandse film draait in het Vanguard-programma voor aanstormend talent. Deze maand al is de opvolger van The Visitor, waarmee regissuer Jukka-Pekka Valkeapää, het filmfestival van Venetië haalde, al te zien in Venice Days. De Nederlandse release staat gepland voor dit najaar.