It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 31 oktober 2015

  • Datum 31-10-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Spectre

Nieuwe Bond-film breekt records. Cinevillepas nu ook in De Lieve Vrouw in Amersfoort. Twee prijzen in Mannheim voor Een dag in ’t jaar. Vierde editie Opgedoekt komt eraan. Full Contact onderscheiden in Chicago. Doek valt voor Film Front Festival in Gorinchem. Sunny Bergman onderscheiden in Japan. Rotterdam Philharmonisch Orkest goes The Matrix. Onder ons krijgt Bergman-prijs. Bruno Felix uitgeroepen tot geweldenaar in het animatie-universum. Leaves in Fall wint studentenprijs in LA. Eerste zes EFA Awards toegekend.

De 24ste Bond-film is een recordbreker. Op de premièredag in Groot-Brittannië bracht Spectre €8,5 miljoen op en dat is meer dan Skyfall uit 2012. De rode loper-voorpremières in Nederland trokken al ruim 25.000 bezoekers. Sinds donderdag draait Spectre in maar liefst 327 bioscopen. In de voorverkoop waren al 70.000 kaartjes verkocht en bijna de helft van de bezoekers dat zich afgelopen paar dagen bij de kassa meldde kwam voor Bond.

De opmars van Cineville is niet te stuiten. De pas waarmee je voor €19 per maand onbeperkt naar de film kunt was al geldig bij 35 theaters en daar is er nu weer eentje bijgekomen: De Lieve Vrouw in Amersfoort. De Cineville-pas, die in 2009 werd geïntroduceerd, wordt nu gebruikt door ruim 17.000 filmliefhebbers.

Een dag in ’t jaar
was tijdens de 64ste editie van het internationale filmfestival van Mannheim goed voor twee prijzen. Regisseur Margot Schaap kreeg zowel de Special Newcomer Award en de Fipresci Prize van de filmkritiek. Een dag in ’t jaar gaat over drie vrienden die verbonden worden door een gezamenlijk verlies en door Amsterdam lopen. Terwijl zij de tijd ervaren als een etmaal verstrijkt er in werkelijkheid een jaar.

De Utrechtse zwerfbioscoop Opgedoekt strijkt komende maand weer ergens neer in de Domstad. Het wordt de vierde editie van het evenement. Op de dag van de vertoning zelf, 21 november, wordt pas de locatie bekend gemaakt. Ook de titel van de te vertonen film is nog geheim. Wel bekend is dat filmjournalist Anton Damen de film zal inleiden.

Full Contact van David Verbeek is op het Chicago International Film Festival twee keer onderscheiden. De jury onder leiding van regisseur Andrew David (The Fugitive) kende de film de prijzen toe voor beste actrice en beste camerawerk. Full Contact gaat over een dronepiloot die vanuit de woestijn in Nevada per ongeluk een school in het Pakistaans-Afghaanse grensgebied bombardeert en daarna verscheurd door schuldgevoel op drift raakt. Full Contact wordt in het voorjaar van 2016 uitgebracht in Nederland.

Zestien jaar bestond het Film Front Festival in Gorinchem maar daar komt nu een einde aan. Het festival kampt al jaren met tegenvallende bezoekcijfers en gooit de handdoek in de ring. De eerste editie vond plaats in een lokaal café en was vooral gericht op filmmakers uit de regio. Daarna richtte het festival zich vooral op scholieren die zelf films maakten voor de competitie. Internet is de laatste jaren echter belangrijker geworden als podium.

Twee Japanse onderscheidingen voor Sunny Bergman. Tijdens het filmfestival Japan Prize kreeg de documentairemaker voor Zwart als roet (internationaal vertoond onder de titel Our Colonial Hangover) een prijs in de categorie Life Long Learning en de Grand Prix. De jury noemde Bergmans documentaire, die vorig jaar december werd uitgezonden door de VPRO, ‘zeer vermakelijk’ maar ook ‘een provocerende film’.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest heeft de smaak van filmmuziek te pakken. Eerder al speelde het orkest de score van Lord of the Rings en Gladiator. Nu is The Matrix aan de beurt. Op 15 en 16 januari wordt de symfonische filmmuziek van componist Don Davis live uitgevoerd tijdens een speciale vertoning van de film in De Doelen in Rotterdam. Davis zelf dirigeert.

De korte documentaire Onder ons van Guido Hendrikx is tijdens het korte filmfestival in het Zweedse Uppsala bekroond als meest gedurfde film in de internationale competitie. Hendrikx heeft de Uppsala Award in Memory of Ingmar Bergman, zoals de prijs officieel heet, te danken aan het onderwerp van zijn film: niet-praktiserende pedofielen die over hun geaardheid praten.

Tijdens de openingsceremonie van KLIK! is de Bruno Felix geëerd voor het werk dat hij heeft gedaan voor de Nederlandse animatiesector. De man achter productiemaatschappij Submarine en distributeur Periscoop won de World Domination Award. De andere genomineerden waren regisseur Hisko Hulsing en studio Pedri.

Laura Torenbeek heeft tijdens het LA Femme filmfestival gewonnen in de categorie Best Student Short. Haar film Leaves in Fall gaat over het 9-jarige meisje Hannah dat tijdens een vakantie moet wennen aan haar nieuwe stiefmoeder. LA Femme richt zich op het werk van vrouwelijke regisseurs, producenten en scenaristen.

De eerste zes winnaars van de European Film Academy Awards zijn bekend. Martin Gschlacht wint in de categorie European Cinematographer voor zijn camerawerk in Goodnight Mommy (Ich Seh, Ich Seh). Jacek Drosio werd onderscheiden voor de montage van Body (Cialo). Sylvie Olivé’s production design voor The Brand New Testament (Le tout nouveau testament) was goed voor een prijs, net als Sarah Blenkinsops kostuums voor The Lobster. De score van Cat’s Eyes voor The Duke of Burgundy was goed voor de titel European Composer 2015. En Vasco Pimentel en Miguel Martins zijn uitgeroepen tot beste sounddesigners voor hun werk voor Arabian Nights — Vol I-III (As Mil e uma noites — Vol I-III). De prijzen worden uitgereikt op 12 december tijdens de 28ste European Film Awards Ceremony in Berlijn.