It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 3 januari 2016

  • Datum 03-01-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Publieke werken

Publieke Werken eerste Gouden Film van 2016. Haneke gaat vluchtelingenfilm maken in Calais. J. Kessels wint prijs in Chicago. Euroscoop bouwt drie multiplexen in Nederland. Spectre zesde film sinds 1991 die meer dan 2 miljoen bezoekers trekt. Pierre Bokma wordt Moszkowicz senior. Johan Nijenhuis schrapt seksscène uit Rokjesdag. Tom Six verzorgt openingsspeech Shortcutz Awards. Videoland verdubbelt aantal bezoekers. Topkerst voor Pathé.

Vorig jaar haalden achttien Nederlandse films de gouden status, Dummie de Mummie en de Sfinx van Shakaba was op 29 december de hekkensluiter van 2015. In het nieuwe jaar opent Publieke werken het bal van de Gouden Films. De film haalde op oudejaarsavond zijn 100.000ste bezoeker binnen en regisseur Jorma Lürsen kreeg op 2 januari de eerste onderscheiding van 2015 overhandigd.

Tweevoudig Gouden Palm-winnaar Michael Haneke gaat in Calais een film maken over de vluchtelingenproblematiek. Happy End gaat de film heten die hij komend voorjaar gaat draaien. Een paar maanden geleden nam Haneke deel aan For 1.000 Lives: Be Human, een oproep van 5.500 filmprofessionals aan de Europese Unie om iets te doen aan de humanitaire crisis. Voor Happy End heeft de Oostenrijkse regisseur weer de beschikking over Jean-Louis Trintignant en Isabelle Huppert, die ook al speelden in Amour.

J. Kessels heeft een prijs gewonnen in de VS. Op het International Blowup Film Fest in Chicago kreeg Ben Zuydwijk de prijs voor beste production design. De nominaties voor beste regie, beste film, beste acteur en beste geluid werden niet verzilverd.

Net als Kinepolis ziet het Belgische Euroscoop ons land duidelijk als groeimarkt. Binnen een jaar bouwt de bioscoopondernemer drie multiplexen in Nederland, waarmee het totaal aantal Euroscoop-theaters op vijf komt. Eerder al waren de nieuwe complexen in Schiedam en Amsterdam-Noord aangekondigd. Nu is daar nog eentje bijgekomen in het Haagse Ypenburg. Halverwege dit jaar wordt begonnen met de bouw en medio 2017 gaan de deuren open.

Pas vijf films hebben sinds 1991, het jaar waarin begonnen werd met het systematisch bijhouden van alle bioscoopgegevens, meer dan twee miljoen bezoekers weten te trekken. Daar is afgelopen maand Spectre bijgekomen. De nieuwe James Bond-film wist in twee maanden tijd toe te treden tot de exclusieve 2 miljoen-plusclub. Ook voorganger Skyfall trok zoveel kijkers maar qua opbrengst scoort Spectre beter. De top 3 meest succesvolle films aller tijden in Nederland bestaat nu uit Titanic, Avatar en Spectre.

Pierre Bokma wordt Max Moszkowicz. De gevierde acteur vervult de hoofdrol in de nieuwe VPRO-serie De Maatschap, die gaat over de Maastrichtse advocatenfamilie die de afgelopen jaren non-stop in het nieuws was. De zonen worden gespeeld door Daan Schuurmans, Diederik Ebbinge en Xander van Vledder. Carly Wijs speelt de tweede vrouw van Max. De vierdelige serie is komend jaar te zien op tv.

Sex sells, weten we allemaal, maar soms is ’t net een tikkie te. Dat vond althans Johan Nijenhuis die een seksscène heeft verwijderd uit zijn nieuwe film Rokjesdag. De scène tussen Birgit Schuurman en Juvat Westendorp kwam volgens de regisseur ’te vroeg in de film, al in het eerste kwartier van het verhaal’. In eerdere hitfilms als Verliefd op Ibiza en Toscaanse bruiloft maakte Nijenhuis de seksscènes juist langer omdat het testpubliek er om vroeg.

Het Nederlands Film Festival wilde hem niet uitnodigen, maar Shortcutz Amsterdam bombardeert hem meteen tot openingsspreker. Tom Six, maker van undergroundfenomeen The Human Centipede, zal een nieuwe generatie filmmakers toespreken voorafgaand aan de derde editie van de Shortcutz Amsterdam Annual Awards. Het prijzengala vindt plaats op 25 januari in EYE. Speciale gast is overigens Hany Abu-Assad.

Videoland heeft de succesformule voor VOD ontdekt. Daar lijkt het in ieder geval op. De Nederlandse streamingdienst wist in 2015 een gebruikerstoename van 200% te realiseren. Videoland denkt dat de groei vooral te danken is aan Zwarte Tulp, de zelf geproduceerde serie. De dienst moet het sowieso hebben van tv-producties; slechts 30% van de gekeken content betrof films. De smartphone en tablet zijn het meest populaire kanaal; 47% van de content wordt via die schermen bekeken.

Pathé heeft een topkerst gehad. De grootste bioscoopketen van Nederland heeft tijdens de vakantie diverse records gebroken. Meer dan 1,1 miljoen mensen bezochten een Pathé-theater, meer dan ooit. De grote hits waren Star Wars: The Force Awakens en Spectre.