It’s a wrap

En verder nog in het nieuws deze week

Deadwood

Deadwood The Movie rondt na dertien jaar Deadwood de serie af. Recensent Van Zwol krijgt toch nog gelijk van NRC-ombudsman. Extra locatie voor Parool Film Fest. DiCaprio en Pitt waarschuwen voor streamingdiensten. Einde filmgeschiedenis voor Rembrandt Theater. Daniel Craig onder het mes. Christopher Nolan maakt spionnenfilm. Maradona vindt documentaire over hem niets. Ridley Scott opent reclamebedrijf in Amsterdam.

Samen met The Wire geldt Deadwood als een van de allerbeste tv-series ooit. Toch zijn er niet meer dan drie seizoenen gemaakt van deze Shakespeariaanse western. Het einde kwam vrij abrupt in 2006 en de belofte van betaalzender HBO om twee tv-films te maken bij wijze van afsluiting werd niet nagekomen. Gelukkig is er nu Deadwood: The Movie. Vanaf 31 mei te zien via HBO.

Coen van Zwol kreeg een week geleden een tik op zijn vingers van de Raad voor de Journalistiek. De NRC-criticus zou zijn negatieve recensie over De Dirigent hebben gebaseerd op te weinig informatie omdat hij te laat was binnengekomen bij de persvoorstelling. Maar daar denkt de NRC-ombudsman Sjoerd de Jong toch anders over. “Het is prima als makers iets terugzeggen op een bespreking (….) Maar hier gaat een recensent voor de bijl wegens zijn gedrag en een (gecorrigeerde) fout, zonder dat ook maar aannemelijk is gemaakt of die zijn oordeel hebben bepaald”, stelt De Jong. De genoemde fout is het situeren van het verhaal in Californië terwijl New York het decor was. Dat werd later rechtgezet in de rubriek Correcties & Aanvullingen maar de Raad voor de Journalistiek vond dat ‘niet ruimhartig genoeg’. De krant had de handelswijze van de recensent moeten uitleggen.

Het Parool Film Fest blijft groeien. Voor de vierde editie, die plaatsvindt van 9 tot en met 13 oktober, is het festival uitgebreid met weer een locatie. De nieuwkomer is Eye Amsterdam. Cinecenter, FC Hyena, Het Ketelhuis en Studio/K behoorden al tot de vaste locaties. Het Paff is gespecialiseerd in (voor)premières van films die het goed hebben gedaan op de festivals van Berlijn, Cannes, Venetië en Toronto.

“Het type film dat Quentin Tarantino maakt, begint intussen een bedreigde soort te worden”, stelde Leonardo DiCaprio tijdens een interview in Cannes. Onderwerp van het gesprek was natuurlijk Tarantino’s nieuweling, Once Upon a Time in Hollywood, maar DiCaprio en mede-hoofdrolspeler Brad Pitt maakten van de gelegenheid gebruik om maar weer eens te waarschuwen voor de dominantie van streamingdiensten. De acteurs zien veel mogelijkheden voor nieuwe vormen maar ook de productie van veel rommel en een bedreiging van de traditionele bioscoopfilm. Pitt ziet vooral de steeds kortere aandachtspanne van kijkers als probleem. “Wat ik altijd zo mooi heb gevonden aan cinema, is dat je iets langzaam laat ontvouwen als verhaal. Ik vraag me af of die hele filmbeleving uit het raam wordt gegooid met jongere generaties.”

Het Rembrandt Theater in Arnhem staat al leeg sinds eind 2016. Het is hoog tijd dat er iets gaat veranderen, vindt eigenaar Haig Balian van Minerva Entertainment. Daarom organiseert hij op 13 juni, onder leiding van filmjournalist René Mioch, een avond voor omwonenden. Die mogen laten weten waar zij behoefte aan hebben. De kans is groot dat het pand zijn bioscoopfunctie gaat verliezen. Het theater werd tot 2015 uitgebaat door Pathé totdat de keten verhuisde naar een nieuwbouwcomplex bij het Centraal Station. Distributeur September Film trok er toen in maar hield het niet lang vol.

Er lijkt een vloek te rusten op de 25ste James Bond-film. Beoogd regisseur Danny Boyle stapte op en het scenario moest meerdere keren worden herschreven voordat de opnamen eindelijk konden beginnen. En ja hoor, weer pech. Daniel Craig ging keihard door zijn enkel en moest geopereerd worden. Twee weken rust, luidde het doktersadvies. Gelukkig kunnen in die periode andere opnamen worden gemaakt en hoeft de releasedatum van 8 april 2020 niet weer te worden opgeschoven. Craig heeft inmiddels een imposante lijst film-gerelateerde blessures: van gebroken voortanden door een vechtscène in Casino Royale tot een verdraaide knie door capriolen voor Spectre.

De nieuwe film van Christopher Nolan heet Tenet en wordt bevolkt door Michael Caine, Aaron Taylor-Johnson, Kenneth Branagh, Dimpel Kapadia en Clémence Poésy. Dat meldt The Hollywood Reporter. Tenet is een actiefilm die zich afspeelt in de wereld van de internationale spionage. Achter de camera staat weer de Nederlander Hoyte van Hoytema, die ook van de partij was bij Interstellar en Dunkirk.

“Ga hem niet zien”, adviseert Maradona de voetballer over Maradona de documentaire. Op de poster wordt de voormalig stervoetballer omschreven als een ‘hustler’ en dat is de vedette in het verkeerde keelgat geschoten. “Ik heb helemaal niks of niemand gehosseld, ik kreeg geld om achter een bal aan te rennen”, aldus Pluisje.

Ridley Scott komt naar Amsterdam. Nou ja, niet de regisseur van Alien en Blade Runner zelf maar zijn reclamefilmbedrijf. De Ridley Scott Creative Group heeft haar hoofdkantoor in Londen en daarnaast kantoren in LA, New York, Hong Kong en Sjanghai. Scott maakte onder andere een commercial voor Turkish Airlines met de Nederlandse actrice Sylvia Hoeks.