It’s a wrap

En verder nog in het nieuws deze week

  • Datum 20-04-2019
  • Auteur Edo Dijksterhuis
  • Categorieēn Nieuws
  • Deel dit artikel

The Father’s Shadow

Black Tulip Award voor The Father’s Shadow. Roman Polanski legt zich niet neer bij royement Oscar-organisatie. Ere-Gouden Palm voor Alain Delon. Eerste exemplaar Filmjaarboek 2018/2019 uitgereikt aan Pim van Collem. Phoebe Waller-Bridge moet 25ste James Bond-film redden. Documentaire over Dick Maas in de maak. Michiel Huisman in kerstfilm Netflix. Acht bijdragen in kader Vrijplaats. Docu over ex-gedetineerde wint KRO-NCRV wedstrijd.

De Black Tulip Award 2019, de hoofdprijs van het Imagine Film Festival, is gegaan naar The Father’s Shadow van de Braziliaanse filmmaker Gebriela Amaral Almeida. De prijzen voor beste Europese filmz, de Méliès d’argent ging naar het Duitse O Beautiful Night (lange film) en Wild (kortfilm). De Career Achievement Award werd uitgereikt aan eregast William Lustig.

Roman Polanski gaat in de tegenaanval. De regisseur werd in mei 2018 zijn lidmaatschap van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences ontnomen, tegelijkertijd met Bill Cosby. De reden was dezelfde: seksueel grensoverschrijdend gedrag, in het geval van Polanski in 1972 en 1975. De achtvoudig Oscar-winnaar vindt dat hij te weinig kans heeft gekregen om zich te verdedigen en vraagt om een herziening van het besluit.

Het filmfestival van Cannes reikt dit jaar een ere-Gouden Palm uit aan Alain Delon. De 83-jarige acteur speelde in meer dan tachtig films, waaronder Il gattopardo, The Yellow Rolls Royce en Le Samouraï. Delon kondigde in 1997 aan te stoppen met acteren maar keerde tien jaar later nog een keer terug om Julius Caesar te spelen in Astérix aux Jeux Olympiques.

Het Filmjaarboek 2018/2019 is uitgereikt. Het eerste exemplaar ging naar Pim van Collem, CEO van Dutch Features Global Entertainment en zoon van filmjournalist Simon van Collem (1919-1989). Kore-eda Hirokazu (Shoplifters) schopte het in deze editie tot auteur van het jaar. In het jaarboek staan essays over Netflix als nieuwe creatieve kracht, de revival van de western, het fenomeen internetmeme, filmprogramma’s op tv en de kritische houding van Nederlandse filmmakers ten opzichte van hun eigen werk.

James Bond is in crisis en de redding moet komen van een vrouw. Phoebe Waller-Bridge is door hoofdrolspeler Daniel Craig gevraagd het script van de nieuwe 007-film op te poetsen zodat er eindelijk een begin kan worden gemaakt met de opnames. De 25ste film in de Bond-serie wordt tot nu toe geplaagd door onenigheid. Sam Mendes, Danny Boyle en John Hodge kwamen en gingen weer. Waller-Bridge is pas 33 jaar maar geniet grote bekendheid vanwege de BBC-serie Fleabag en de serie Killing Eve.

Dick Maas krijgt zijn eigen documentaire. De man die de slogan “boodschappen doe je maar bij de Albert Heijn” muntte ter verdediging van entertainment zonder al te veel diepgang, maakt al ruim veertig jaar films. Zijn oeuvre strekt zich uit van De Lift tot Prooi. Met Flodder – bijna 2,5 miljoen bezoekers – maakte hij de best bezochte Nederlandse film van de afgelopen vier decennia. De documentaire is een initiatief van producent Jan Doense en regisseur Jeffrey De Vore.

Michiel Huisman maakt een kerstfilm voor Netflix. De opnames voor A Boy Called Christmas beginnen deze maand. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Matt Haig en gaat over een jongetje dat op zoek naar zijn vader terechtkomt in de magische stad Elfhelm. Naast Huisman bestaat de cast uit onder andere Jim Broadbent, Toby Jones en Sally Hawkins.

Het Nederlands Filmfonds heeft acht bijdragen van €10.000 elk toegekend in het kader van het programma Vrijplaats. Het geld is bedoeld voor scenaristen, die behalve financiële ondersteuning ook coaching krijgen. Uit 39 inzendingen werden de volgende projecten gekozen: Holtwardem (Coen Eigenraam), Onschuld (Emily Reekers), ’t Schaduwmeisje (Eva Mathijssen), De Anderen (Eva Zanen), Opa (Guido Coppis), Never a Mule (Ilse Ott), Het leven van Lucy (Nena van Driel) en ESCH (Ravi Sandberg).

Daniel Krikke heeft de derde editie van de KRO-NCRV documentairewedstrijd gewonnen. Hij krijgt €125.000 om zijn plan uit te werken voor een film over de 27-jarige ex-gedetineerde Bruce die probeert zijn leven opnieuw op de rails te krijgen. Er werden 31 plannen ingezonden.