It’s a wrap

En verder nog in het nieuws deze week

  • Datum 02-02-2019
  • Auteur Edo Dijksterhuis
  • Categorieēn Nieuws
  • Deel dit artikel

The Prodigy

Horrorfilm The Prodigy te heftig voor bioscoop. Achtste-groepers huilen niet krijgt Braziliaanse remake. ’t Hoogt sluit laatste jaar op oude locatie af met recordcijfers. Hoofdrolspeler Roma mag niet naar Oscars. Donald en Melania Trump maken kans op Razzie. Netflix gooit tarieven VS omhoog. Eye brengt eerbetoon aan Eric de Kuyper. Tallulah Schwab werkt aan twee thrillers. MUBI zendt IFFR-films uit. Eerste Dutch Post productions Awards uitgereikt.

The Prodigy belooft nu al de horrorsensatie van 2019 te worden. Al is het maar vanwege de uitgekiende PR. Distributeur Splendid Films, die de film vanaf 7 februari uitbrengt, wist afgelopen week te melden dat de film van Nicholas McCarthy is aangepast omdat hij te heftig zou zijn. Een testpubliek kon complete dialogen niet verstaan omdat er te hard werd gegild in de zaal. The Prodigy gaat over de zevenjarige Miles die zich steeds vreemder en bedreigender gaat gedragen maar door zijn moeder in bescherming wordt genomen. In de VS is de film ook aan een testpubliek voorgelegd dat – met feilloos gevoel voor free publicity – was samengesteld uit zwangere vrouwen. Na afloop van de voorstelling stuurde regisseur McCarthy de bezoekers een liefdevol sms-je met de boodschap “You are all completely insane.”

Achtste-groepers huilen niet krijgt een Braziliaanse remake. De succesvolle familiefilm uit 2012 werd eerder al gerecycled in Noorwegen. In eigen land trok de film over een meisje dat leukemie krijgt maar ondanks alle tegenslag vrolijk en optimistisch blijft bijna 300.000 bezoekers.

’t Hoogt nam dit jaar afscheid van haar oude locatie met recordcijfers. Het filmtheater in Utrecht trok in 2018 ruim 79.000 bezoekers, ruim 10.000 meer dan het jaar ervoor en het hoogste aantal ooit. En er werden op de valreep nog meer records gebroken. Oktober was de best bezochte maand sinds de oprichting van ’t Hoogt in 1973. Het aantal deelnemers aan educatieve activiteiten was verdubbeld en de online views van films via Picl gingen met 25% omhoog. Tot de opening van een nieuwe locatie – waar is nog steeds niet 100% zeker – gaat ’t Hoogt op tournee met vertoningen op diverse locaties in de stad, waaronder ZIMIHC Stefanus, Metaal Kathedraal en De Nijverheid.

Roma gooit hoge ogen bij de aankomende Oscars – de film is genomineerd voor tien prijzen – maar de kans is groot dat Jorge Antonio Guerrero, een van de hoofdrolspelers, niet bij het prijzengala aanwezig zal zijn. Zijn visumaanvraag is inmiddels drie keer afgewezen, zelfs met begeleidende brief van de producent. In 2017 overkwam de Iraanse regisseur Asghar Farhadi hetzelfde. Hij kon die zijn Oscar voor The Salesman niet ontvangst nemen omdat zijn vaderland op de zwarte lijst van de immigratiedienst was gezet.

De persoon verantwoordelijk voor die bureaucratische obstakels, Donald Trump, maakt in het Oscar-weekend zelf kans op een prijs. De president en zijn vrouw Melania zijn genomineerd voor een Golden Raspberry in de categorieën Slechtste Acteur en Slechtste Vrouwelijke Bijrol. Beide zijn te zien in Fahrenheit 11/9 van Michael Moore. De Razzies, prijzen voor de meest erbarmelijke filmprestaties van het afgelopen jaar, worden traditiegetrouw uitgereikt de avond voor de Oscars.

Netflix gooit zijn tarieven in de VS omhoog. Abonnees betalen 13 tot 18% meer per maand, de hoogste prijsstijging ooit. De streamingdienst zegt het geld nodig te hebben om te investeren in eigen producties en de verwachting is dat abonnees de hogere prijzen zullen slikken. De groeicijfers, die ooit spectaculair waren, zullen echter afvlakken. Netflix heeft steeds meer concurrentie, in Nederland onder andere van Videoland en Amazon Prime. Of in ons land de tarieven ook omhoog gaan, is nog niet duidelijk.

Eye brengt van 8 tot en met 10 februari een eerbetoon aan Eric de Kuyper. De voormalig adjunct-directeur van het Filmmuseum wist tussen 1988 en 1992 het instituut flink op te frissen. Tot die tijd deed het vooral dienst als archief. De Kuyper staat bekend als bevlogen filmdocent en schrijver. Als regisseur maakte hij internationaal naam met Casta Diva (1981) en Naughty Boys (1982).

Sommige regisseur moeten jaren wachten tot ze weer een film kunnen maken, Tallulah Schwab doet er meteen twee tegelijk. De regisseur van Dorsvloer vol confetti werkt aan twee thrillers. Het Engelstalige project Mr K werd afgelopen week gepresenteerd op de CineMart van het IFFR. De Frans-Nederlandse thriller The Souls wordt aansluitend bij producenten onder de aandacht gebracht tijdens de Berlinale.

Wie nog niet genoeg gezien heeft tijdens het festival of geen tijd had het IFFR te bezoeken kan vanaf vandaag terecht bij MUBI. De streamingdienst werkt met het IFFR samen om vier festivalfilms te vertonen. Het gaat om No coração do mundo, die dit jaar in de Tiger Competition te zien was. Hanagatami, Les Unwanted de Europa en La película infinita zijn afkomstig uit het 2018-aanbod.

Afgelopen woensdag, aan het slot van de 36ste editie van de CineMart, zijn de eerste Dutch Post-production Awards uitgereikt. Het is een nieuwe prijs, gelanceerd door het Hubert Bals Fonds, het Nederlands Filmfonds en de Netherlands Post production Alliance. De winnaars waren Days of Cannibalism van Teboho Edkins en Lotus Position van Liu Shu.