It’s a wrap

En verder nog in het nieuws deze week

The Twins

Eye vindt verloren gewaand werk vrouwelijke filmpionier terug. Claudia Cardinale komt naar Nederland. Tentoonstelling en documentaire ter ere van 40 jaar Apocalypse Now. Dochter horroricoon Vincent Price geeft lezing in Amsterdam. Ate de Jong verfilmt Mijn beste vriendin Anne Frank. Famke Janssen en Sallie Harmsen in misdaadthriller van Tanovic. Onverfilmd script Kubrick wordt miniserie. Gouden Film voor Singel 39. Zwitserse bioscoop biedt film in bed. Europese oeuvreprijs voor Werner Herzog. Filmfondsgeld voor Mascotte en Mijn vader is een vliegtuig.

The Twins bevond zich al tientallen jaren in de Desmet-collectie van Eye Filmmuseum maar is nu geïdentificeerd als een verloren gewaande film van Lois Weber, de eerste Amerikaanse vrouwelijke regisseur, producent en scenarist. De korte film uit 1911 wordt op 26 mei vertoond als voorfilm bij The Women of Ryazan, met live muzikale begeleiding door Stephen Horne. De in 1939 overleden Weber was behalve een van de eerste vrouwelijke filmmakers ook een van de eerste auteurs van de Amerikaanse cinema. In 1914 maakte ze haar speelfilmdebuut, The Merchant of Venice. Shoes uit 1916 wordt beschouwd als haar grootste meesterwerk.

Claudia Cardinale komt naar Nederland. De Italiaanse diva is de eregast tijdens de tweede editie van Fare Cinema, de filmweek gewijd aan Italiaanse film, die plaatsvindt van 7 tot en met 12 juni in Amsterdam. De befaamde CC is uitgenodigd door het Italiaans Cultureel Instituut en zal een bijzondere vertoning van Visconti’s Il Gattopardo. Voorafgaand aan de bijna vier uur epos zal Cardinale vertellen over haar leven en werk.

Veertig jaar geleden ging Apocalypse Now in première tijdens het filmfestival van Cannes. Om dat te gedenken organiseren het Nederlands Fotomusuem en KINO Rotterdam een tentoonstelling van nooit eerder gepubliceerde setfoto’s. De Nederlander Charles ‘Chas’ Gerretsen was de man die met zijn camera aanwezig was toen een van de invloedrijkste oorlogsfilms aller tijden werd opgenomen. Hij zal aanwezig zijn bij de première van de documentaire die ook nog is gemaakt ter ere van het jubileum.

Vincent Price overleed in 1993 maar het werk van de horroracteur leeft nog altijd. Ter ere van zijn verjaardag op 27 mei organiseert LAB111 in Amsterdam daarom een dag eerder een Vincent Price Birthday Bash. Speciale gast is zijn dochter en biograaf Victoria Price. Zij geeft een lezing over haar vader. Aansluitend wordt House of the Long Shadiws (1983) vertoond, waarin niet alleen Price te zien is maar Christopher Lee en Peter Cushing.

Ate de Jong gaat het boek Mijn beste vriendin Anne Frank verfilmen. Het verhaal is gebaseerd op de memoires van Hannah Goslar, die in 1942 werd gescheiden van Frank maar haar drie jaar later weer ontmoette in concentratiekamp Bergen-Belsen. Wie de hoofdrollen gaan spelen is nog niet bekend. Wel dat Hans de Weers, eerder verantwoordelijke voor onder andere Antonia, optreedt als producent. Het script is van Marian Batavier. De film zal in 2020 in première gaan, 75 jaar na de bevrijding.

Famke Janssen en Sallie Harmsen hebben een rol te pakken in de misdaadthriller The Postcard Killings. De film van Oscar-winnaar Danis Tanovic (No Man’s Land) gaat over een detective die onderzoek doet naar de moord op zijn dochter en de soortgelijke moorden die gelijktijdig door heel Europa plaatsvonden. Janssen is gecast als de vrouw van hoofdrolspeler Jeffrey Dean Morgan (Watchmen). Welke rol Harmsen krijgt is nog onbekend.

Na Paths of Glory (1957) wilde Stanley Kubrick eigenlijk God Fearing Man maken. De film zou gebaseerd zijn op de autobiografie van Herbert Emerson Wilson, een dominee en een van de meest succesvolle bankrovers uit de Amerikaanse geschiedenis. Het kwam er echter niet van en het script verdween in de la. Om er nu weer uit tevoorschijn te komen. Vakblad Variety wist deze week te melden dat God Fearing Man alsnog gemaakt wordt, maar dan als vier uur durend miniserie voor televisie. De serie wordt geproduceerd door Media Musketeers, een nieuw bedrijf dat is opgericht door voormalig werknemers van Warner Bros en Apple. Een cast en regisseur zijn nog niet bekend. God Fearing Man is overigens niet het enige onafgemaakte Kubrick-project dat alsnog doorgang vindt. Vorig jaar kondigde Steven Spielberg aan een miniserie te maken naar aanleiding van Kubricks ideeën over een Napoleon-film.

De vierde Gouden Film van 2019 is een feit. Afgelopen week werd het 100.000ste kaartje verkocht voor Singel 39. De hoofdrollen in de feelgoodfilm worden gespeeld door Lies Visschedijk en Waldemar Torenstra.

De bioscoopervaring krijgt een extra huiselijk accent in een Pathé-theater dat onlangs de deuren opende in het Zwitserse plaatsje Spreitenbach. In plaats van stoelen bevat de zaal kingsize bedden. Bored Panda meldt dat de elf bedden zijn uitgerust met verstelbare hoofdsteunen en grijs-beige lakens. Een kaartje kost €48,50 maar daar krijg je ook gratis eten en een drankje bij.

Werner Herzog krijgt een Lifetime Achievement Award tijdens de uitreiking van de 32ste European Film Awards op 7 december. Herzog heeft zijn onderscheiding te danken aan de meer dan zeventig speelfilms en documentaires die hij heeft geproduceerd en geregisseerd. Enkele hoogtepunten uit zijn oeuvre zijn Nosferatu, the Vampyre, Fitzcarraldo, Every Man for Himself and God Against All en Encounters at the End of the World.

In het kader van Dutch Crossover zijn de speelfilms Mijn vader is een vliegtuig en Mascotte geselecteerd voor een realiseringsbijdrage van €850.000. Mascotte is de nieuwe film van Remy van Heugten (Gluckauf) en gaat over boze witte man Jerry. Mijn vader is een vliegtuig, over een vrouw die bang is haar geheugen te verliezen, wordt geregisseerd door Antoinette Beumer, die ook het boek schreef waar de film op is gebaseerd.