It’s a wrap

En verder nog in het nieuws deze week

Mulholland Drive

Drie David Lynch-klassiekers opnieuw in roulatie. My Story: Paul geselecteerd voor festival Parijs. Showproces tegen filmmaker Kirill Serebrennikov (The Student) van start. Producent Jason Blum van podium gejaagd door Trump-aanhangers. Ate de Jong schrijft thriller met filmdecor. Laetitia Griffith voorzitter Raad van Toezicht van Filmfonds. Witte Filmacademie zoekt vers bloed in Rotterdam. Ennio Morricone geëerd in Lelystad. NLZiet nu ook op Android TV. Kickbokser Rico Verhoeven debuteert als actieheld. Realiseringsbijdragen voor een speelfilm en twee documentaires.

Eind van deze maand opent Someone is in My House in het Bonnefantenmuseum: een overzicht van het werk van David Lynch, de beeldend kunstenaar. Sinds het lezen op vijftienjarige leeftijd van het boek The Art Spirit wilde Lynch kunstenaar worden. Hij studeerde dan ook schilderkunst in Philadelphia maar raakte daar ook in de ban van bewegend beeld. In 1967 maakte hij zijn eerste film, de stop-motion animatie Six Men Getting Sick. Tien jaar later debuteerde hij als speelfilmregisseur met het surrealistische en inmiddels tot cultstatus verheven Eraserhead. Sindsdien kennen wij hem vooral als David Lynch, de filmmaker. Wie geïnteresseerd is in de schilderkunst die hij tijdens al zijn filmjaren gewoon bleef maken, moet spoorslags naar Maastricht. Voor filmliefhebbers brengt Filmmuseum EYE drie Lynch-klassiekers opnieuw in roulatie. Het gaat om Mulholland Drive, Lost Highway en The Elephant Man. De hoogtepunten uit het oeuvre van de Master of Weird zijn digitaal gerestaureerd en zijn te zien in het hele land.

De Nederlandse 1-minuut film My Story: Paul is geselecteerd voor het Mobile Film Festival in Parijs. De film van Jamillah van der Hulst gaat over de 17-jarige Paul uit de township Dunoon in Kaapstad die elke dag drie uur moet reizen om van huis naar school en terug te komen maar dat geen enkel probleem vindt. Het Parijse filmfestival wordt georganiseerd in samenwerking met YouTube Creators for Change, het bureau van de VN-Hoge Commissaris voor de mensenrechten en de Europese Unie. My Story: Paul werd samen met vijftig andere titels geselecteerd uit 715 inzendingen.

Afgelopen week is het proces begonnen tegen Kirill Serebrennikov. De regisseur, die in 2016 nog de François Chalais Prize won in Cannes met zijn film The Student, werd vorig jaar augustus gearresteerd en zit sindsdien in huisarrest. Gedurende die periode verloor hij zijn moeder maar heeft hij ook gewoon theaterstukken geregisseerd en draaide zijn film Summer, over de Russische underground rocker Viktor Tsoi, in de competitie van Cannes. Serebrennikov wordt beschuldigd van fraude maar de aanklacht is de zoveelste, nauwelijks verhulde poging van het Poetin-regime om kritische stemmen te smoren en de conservatieve achterban te paaien. The Student gaat over een jongen die in de ban raakt van religieus fanatisme en zijn dogmatische ideeën met geweld aan zijn omgeving probeert op te leggen.

Ook aan de andere kant van de oceaan zijn filmmakers doelwit van conservatieven. Filmproducent Jason Blum werd afgelopen week van het podium gejaagd op het Israel Film Festival in Beverly Hills. Hij stond daar om zijn 2018 IFF Achievement in Film and TV Award in ontvangst te nemen. In zijn dankwoord refereerde hij aan de senaatsverkiezingen en hekelde hij Trumps aanvallen op de pers en het verspreiden van antisemitische complottheorieën. Boze toehoorders begonnen eerst te schreeuwen en probeerden de producent daarna van het podium te trekken.

Ate de Jong zit niet stil. De regisseur van Een vlucht regenwulpen en Drop Dead Fred staat de laatste jaren bekend om zijn Britse lowbudgetfilms maar hij heeft zich nu opnieuw uitgevonden als schrijver. Zijn eerste kinderboek, Kauwgom en ander kattenkwaad, is net uit. En hij werkt alweer aan een volgend boek. Dit keer een thriller: Onder de rode loper. Het verhaal over een gekidnapte peuter speelt zich af tijdens de productie van twee films die De Jong zelf heeft geproduceerd, De ontdekking van de hemel en Enigma. Er zijn rollen weggelegd voor Harry Mulisch en Mick Jagger.

Het Nederlands Filmfonds heeft een nieuwe voorzitter voor haar Raad van Toezicht: Laetitia Griffith. Grffith volgt Thom de Graaf op die per 1 november is benoemd tot vicepresident van de Raad van State. Het voormalig Tweede Kamerlid van de VVD is als sinds 2016 lid van de Raad van Toezicht.

De Nederlandse Filmacademie is te wit. Dat vindt directeur Bart Römer en zegt hij in een interview met het blad Winq. Römer overweegt daarom de Rotterdamse wijken in te gaan om jongeren met een migratieachtergrond naar zijn instituut te lokken. Vorig jaar al verzorgden Filmacademiestudenten masterclasses in Studio West in Amsterdam, ook met het doel een andere dan de gebruikelijke doelgroep te bereiken. Uit onderzoek van de school bleek dat de buitenwacht de Filmacademie zien als een elitair instituut met een hoge drempel. Er is meer dan eens en door verschillende partijen opgemerkt dat dat eigenlijk geldt voor de gehele, nogal witte Nederlandse filmwereld.

Ennio Morricone doet het goed in Lelystad. Afgelopen maart vierde Filmtheater Lelystad de 90ste verjaardag van de maestro en daar komt volgende week een vervolg op, meldt Holland Filmnieuws. De Italiaanse filmcomponist heeft meer dan vijfhonderd film- en tv-scores op zijn naam staan en won twee Oscars, drie Grammy’s en zes Bafta’s. De verjaardagsavond in Flevoland wordt gepresenteerd door Morricone-kenners Sijbold Tonkens en Julius Wolthuis.

NLZiet is nu ook beschikbaar voor Android TV. De gezamenlijke online tv-dienst van NPO, RTL en Talpa had eerder al apps uitgebracht voor Apple TV en Playstation 4. Tevens heeft het platform extra zenders toegevoegd en hoopt daarmee een online alternatief te zijn voor het vaste tv-abonnement.

Rico Verhoeven treedt in de voetsporen van Jean-Claude van Damme. De kickbokser debuteert volgend jaar in de actiefilm The Black Lotus. De menselijke tank en achtvoudig wereldkampioen zwaargewicht speelt een voormalig militair die zijn geliefde moet redden. Man on Fire en Taken gelden als inspiratiebronnen.

Het Nederlands Filmfonds heeft drie films gehonoreerd met een realiseringsbijdrage. De speelfilm Sleep van Jan-Willem van Ewijk, over de getroebleerde relatie tussen een man en zijn 15-jarige dochter, heeft een bedrag gekregen van €631.000. Susanne Opstal kreeg €112.000 voor de documentaire Grace, die gaat over een jonge vrouw die zich ontworstelt aan de sektarische Westboro Baptist Church. Een bedrag van €81.000 gaat naar Jona Honer die de documentaire Club Heaven maakt, waarin de hyperkapitalistische wereld van de Chinese Electronic Dance Music Clubs wordt getoond.