IFFR 2023 opent met Munch en sluit met All India Rank

Munch

De 52e editie van het International Film Festival Rotterdam opent op 25 januari met Munch van Hendrik Martin Dahlsbakken en sluit op 5 februari af met All India Rank van Varun Groner. Vandaag werd ook bekendgemaakt dat in Depot Boijmans Van Beuningen de installatie Sunshine State van Steve McQueen te zien zal zijn. De Franse cameravrouw Hélène Louvart zal de Robby Müller Award in ontvangst nemen.

Munch vertelt over het leven en de kunst van Edvard Munch, de Noorse expressionist die vooral bekend is van De schreeuw. Regisseur Hendrik Martin Dahlsbakken maakte er geen rechttoe-rechtaan biopic van maar creëerde een beeldessay waarin klassieke cinema wordt gecombineerd met vormexperimenten. Afsluiter All India Rank van Varun Grover is een humoristisch portret van de hedendaagse Indiase middenklasse, die met haar aspiraties stevige druk legt op de kinderen.

Oscar-winnaar Steve McQueen maakte speciaal voor het IFFR het kunstwerk Sunshine State. Het werk begint met een brandende zon die zich ontrafelt terwijl op een tweede scherm beelden uit The Jazz Singer (1927) worden getoond en geanalyseerd. The Jazz Singer geldt als de eerste ‘talkie’ in de filmgeschiedenis die gebruik maakte van gesynchroniseerde dialoog. Hoofdrolspeler Al Jolson treedt op in ‘blackface’. Technologische vooruitgang en de reproductie van racisme botsen hier op elkaar.

De Franse cameravrouw Hélène Louvart (Beach Rats, Lazzaro felice, Un petit frère) ontvangt de Robby Müller Award. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een beeldmaker die werkt in de geest van de in 2018 overleden cinematograaf. De jury stelt: “Hélène Louvarts blik ontvouwt zich als een voortdurend proces, als een natuurlijke beweging tussen totstandkomen en vervluchtigen. Haar beelden zijn in overeenstemming met het ritme van de natuurlijke ademhaling, alsof ze van binnenuit zijn gefilmd en de grens tussen doek en kijker doen overschrijden.”

De selecties voor de diverse competities zijn inmiddels ook compleet. Op de website van het IFFR is te zien welke films meedingen in de Tiger Competition, de Big Screen Competition en de Ammodo Tiger Short Competition.