Herstel bezoekers­aan­tallen IFFR gaat traag

Green Border

Tijdens de 53ste editie van het International Film Festival Rotterdam zijn 253.500 kaartjes verkocht. Dat zijn er 1.500 meer dan het vorig jaar maar nog steeds heel veel minder dan tijdens de pre-corona edities. Green Border van Agnieszka Holland werd op de laatste festivaldag uitgeroepen tot winnaar van de publieksprijs.

Met 253.500 bezoeken aan 424 films zit IFFR 2024 ver onder het niveau van voor corona. In 2019 werden er 327.000 kaartjes verkocht, in 2018 zelfs 329.000 en ook in 2017 zagen de recettes er met 314.000 tickets een stuk rooskleuriger uit. Wat wel hoger lag in vergelijking met de voorgaande jaren was de bezettingsgraad van de zalen. Die ging van 62% in 2020 en 69% vorig jaar naar 75% dit jaar.

Toch was zakelijk directeur Clare Stewart positief. In een persbericht stelt zij: “We zijn blij dat, ondanks een schaalverkleining vanwege onze beschikbare middelen, de 53ste editie van IFFR succesvol is verlopen. We hebben ons publieksbereik behouden, waarbij de kaartverkoop onze verwachtingen heeft overtroffen met een verhoging van de bezettingsgraad tot 75% van het totale aantal kaarten. Dit bevestigt onze strategische focus op ‘impact boven schaal’ en geeft ons een goede uitgangspositie voor de verdere herijking van IFFR de komende jaren.”

Vrijdagavond zijn alle belangrijke prijzen al uitgereikt, met de Tiger Award voor Rei en de VPRO Big Screen Award voor The Old Bachelor. De publieksprijs werd op de laatste dag uitgereikt en ging naar Green Border van Agnieszka Holland. Deze vluchtelingenfilm won vorig jaar al de Speciale Juryprijs in Venetië maar werd door Poolse politici veroordeeld als ‘nazipropaganda’. Door de hetze kon de filmmaker enige tijd alleen in het openbaar verschijnen in het gezelschap van bodyguards.