Rei en The Old Bachelor winnaars IFFR 2024

Rei

Op het International Film Festival Rotterdam zijn gisteravond de winnaars van de twee hoofdcompetities van het festival bekendgemaakt. De Tiger Competition werd gewonnen door naar Rei van de Japanse regisseur Tanaka Toshihiko; de Big Screen Competition door The Old Bachelor van Oktay Baraheni uit Iran.

Tiger Award-winnaar Rei werd grotendeels gemaakt met een niet-professionele cast én crew. De jury (bestaand uit oud-IFFR-directeur Marco Müller, regisseurs Ena Sendijarević, Billy Woodberry en Herman Yau en producent Nadia Turincev) roemde dan ook “de samenwerkingsgerichte omgeving waarin de acteurs centraal staan, aandacht voor de kracht van voordracht en vooral een voorliefde voor performatieve sequenties.”

Naast de twee hoofdprijzen werd tijdens de Award Ceremony op vrijdag 2 februari nog een handvol andere prijzen uitgedeeld. In de Tiger Competition waren er speciale juryprijzen voor het Indiase Kiss Wagon van Midhun Murali (de jury: “hypnotiserend – verbijsterend – een film die je bij de strot grijpt”) en voor Flathead van Australiër Jaydon Martin (“naturalistische en realistische cinema op zijn best”).

Ook de Fipresci Award van internationale filmcritici ging naar Kiss Wagon. De NETPAC Award voor de beste Aziatische speelfilm was voor Schirkoa: In Lies We Trust van Ishan Shukla. En de prijs van de jongerenjury ging naar Levante van Lillah Halla, die vanaf 20 juni in de bioscopen draait. Eerder werden al de prijzen uitgereikt in de Tiger Shorts Competition.