Documentaire Hanna Verboom slecht taboe psychische aandoeningen

Uit de schaduw
In het tennis hebben we al Naomi Osaka en in het turnen Simone Biles. Maar ook de Nederlandse filmindustrie heeft nu haar eigen pleitbezorger voor meer openheid over psychische aandoeningen. Filmmaker en drijvende kracht achter Cinetree Hanna Verboom maakte een film over haar bipolaire stoornis.
De film, een Cinetree Original, heet Uit de schaduw. Niet alleen Verboom zelf, die op haar 21ste werd gediagnosticeerd als bipolair, komt aan het woord. Ook experts als psychiater Dirk de Wachter en prof. dr. Evelien Brouwer vertellen over aandoeningen waar 43% van de Nederlanders mee te maken heeft. Brouwers onderzoek wijst uit dat 18% van hen niet over hun problemen kan praten. Dat heeft mede te maken met het stigma en onbegrip dat nog steeds heerst over psychische aandoeningen. Zo ondervond Brouwers dat één op de drie werkgevers bij voorbaat geen mensen met psychische klachten aanneemt.
Verboom grijpt world mental health day (10 oktober) aan om campagne te voeren voor meer openheid over geestelijke gezondheid. Met de hashtag #uitdeschaduw wil zij anderen inspireren hun verhalen te delen en zo meer begrip kweken. Zij werkt samen met Stichting Get it Done, die zich de hele maand oktober bezighoudt met gesprekken met experts en ervaringsdeskundigen via social media en in live evenementen.
Platform Cinetree laat gedurende gehele maand films zien die aansluiten bij het thema. Het aanbod bestaat uit onder andere Paterson van Jim Jarmusch, de animatiefilm Mind My Mind en Woody Allens komisch drama Blue Jasmine. De korte documentaire Uit de schaduw is tot en met 31 oktober gratis te zien via Cinetree.nl/uitdeschaduw.