Gouden Kalf voor Film­cultuur voor Will Koopman

Alles op tafel

Will Koopman krijgt dit jaar het Gouden Kalf voor de Filmcultuur. De regisseur van onder andere Gooische Vrouwen en All You Need is Love krijgt de prijs voor haar publieksfilms met hoofdrollen voor sterke vrouwen, waarmee ze een breed publiek weet te bereiken.

Sinds het afronden van de Filmacademie is Koopman (1965) actief als regisseur en creative producer. Ze regisseerde populaire tv-series als Vrouwenvleugel (1995), Baantjer (1998-2004) en Gooische Vrouwen (2005-2009). Laatstgenoemde serie bewerkte ze in 2011 tot film en in 2014 verscheen het vervolg. Samen waren de films goed voor miljoenen bezoekers. Daarnaast bevat Koopmans filmografie ook de literaire thrillers Terug naar de kust (2009) en De verbouwing (2012), het zusterdrama April, May en June (2019) en meest recent de ensemblefilm Alles op tafel (2021).

Het Gouden Kalf voor de Filmcultuur wordt sinds 1981 uitgereikt aan personen of instanties die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur. Tot de eerdere laureaten behoren onder andere Sandra den Hamer, Paul Verhoeven, Burny Bos en Willeke van Ammelrooy. Koopman krijgt de prijs uitgereikt tijdens het Gouden Kalveren Gala op 30 september. Vijf dagen daarvoor wordt Alles of tafel, haar meest recente film, vertoond in aanwezigheid van de regisseur en acteurs.