Filmsector hard geraakt door coronacrisis

De coronacrisis komt hard aan in de filmsector. Waren er eerder al premières uitgesteld, nu sluiten bioscopen de deuren en worden festivals afgelast. Movies that Matter, dat over een week zou beginnen, maakte gisterenmiddag de annulering bekend.

Het Amerikaanse inreisverbod voor vliegtuigen uit Europa had de buitenlandse gastenlijst van Movies that Matter al flink uitgedund toen de regering gisteren de verregaande maatregelen tegen het coronavirus bekend maakte. Bijeenkomsten met meer dan honderd mensen zijn verboden verklaard. Daarmee ging definitief een streep door het festival. Op de site stelt het festival dat ontmoeting en interactie centraal staan tijdens het evenement. “Een online variant van het festival ligt dan ook niet voor de hand.”

De Roze Filmdagen, die gisteren zouden beginnen, zijn voorlopig uitgesteld. Cinedans (20 t/m 29 maart in Eye) is afgelast. Ook veel bioscopen hebben de deuren gesloten. In Amsterdam wordt in ieder geval in Eye en Het Ketelhuis geen film vertoond. In Hilversum heeft Filmtheater Hilversum alle activiteiten opgeschort tot het einde van de maand.

Update, vrijdag 14.30 uur:
Ook het Arab Film Festival (25 t/m 29 maart) is afgelast. Eye Filmmuseum heeft de opening van de tentoonstelling Chantal Akerman – Passages, die gepland stond voor 20 maart, tot nader order uitgesteld.

Update, zaterdag 12.00 uur:
Ook filmstudio’s schorten inmiddels massaal de uitbreng van films op. Alle films die komende donderdag in Nederland zouden gaan draaien, waaronder Ema van Pablo Llaraín en La vérité van Hirkoazu Kore-eda, zijn tot nader order uitgesteld.

The Hollywood Reporter meldt dat de blockbusters The New Mutants en Antlers voorlopig niet te zien zullen zijn. Ook Disney’s live action remake van Mulan, aangekondigd als een van de blockbusters van het jaar, blijft op de plank. Eerder al was bekend gemaakt dat de James Bond-film No Time to Die en de familiefilm Peter Rabbit 2 een nieuwe releasedatum zouden krijgen. Eind vorig week kwamen daar Fast & Furious 9 en A Quiet Place Part II bij.

De meeste bioscopen blijven vooralsnog open maar de grote bioscoopketens hebben een maximumaantal van honderd bezoekers per zaal ingesteld.

Update, zondag 11.30 uur:
De grote filmstudio’s leggen nu massaal opnames stil. Netflix en Disney hebben al de productie van alle live-actionfilms in de ijskast gezet. Universal volgt nu met Jurassic World: Dominion en Flint Strong. Warner Brothers liet weten dat er de komende twee weken niet wordt gewerkt aan The Batman, maar dat de opnames voor The Matrix 4 en King Richard voorlopig gewoon doorgaan.

Update, zondag 18.30 uur:
De aangescherpte overheidsmaatregelen die vandaag om 17.30 uur bekend zijn gemaakt, betekenen dat ook alle bioscopen vanaf nu tot zeker 6 april moeten sluiten.