Filmlaboratorium Cineco failliet

  • Datum 22-10-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Ook De Bende van Oss maakte een tussenstop bij Cineco

Filmlaboratorium Cineco in Amsterdam heeft vandaag zijn faillissement aangevraagd. Morgen volgt de uitspraak van de rechtbank. In de afgelopen negen decennia ontwikkelde het bedrijf zich tot expert op het gebied van filmconservering en -restauratie. Er is geen doorstartscenario.

Volgens Menno Revers, hoofd productie en planning van Cineco, is de belangrijkste reden voor het faillissement de sterk afgenomen vraag naar filmconservering. "Vrijwel alles verdwijnt naar België. En de omzetdaling hebben we niet kunnen opvangen met een kostenbesparing van veertig procent."

Vooral het wegvallen van overheidssteun voor Beelden voor de Toekomst komt hard aan. Dit programma had als doel het digitaliseren van de archieven van Beeld en Geluid (Hilversum), EYE (Amsterdam) en het Nationaal Archief (Den Haag) om zo het nationale audiovisuele geheugen veilig te stellen. In 2007 was er 154 miljoen euro uitgetrokken voor een periode van zeven jaar. In de laatste twee jaar wordt minder uitgegeven dan in de eerste vijf; een vervolg is in deze tijden van grote cultuurbezuinigingen zeer onwaarschijnlijk.

Cineco bestaat sinds de jaren twintig van de vorige eeuw. Over de jaren ontwikkelde het zich tot een breed facilitair filmbedrijf waar analoog vakmanschap en digitale know-how werden gecombineerd. Recente titels waar Cineco aan heeft meegewerkt zijn De Bende van Oss, De Helaasheid der Dingen, Kauwboy en New Kids Nitro.

Edo Dijksterhuis