European Film Aca­demy breidt uit met record­aan­tal 462 nieuwe leden

De European Film Academy, de organisatie die onder andere de jaarlijkse European Film Awards uitreikt, is uitgebreid met een recordaantal van 462 nieuwe leden. De helft is vrouw en een vijfde jonger dan 36 jaar. Negentien van hen komen uit Nederland.

De European Film Academy (EFA) telt momenteel 4600 leden uit 52 landen. Met de uitbreiding van het contingent filmprofessionals dat stemt over de European Film Awards, streeft de organisatie naar een meer diverse representatie. De helft van de nieuwe leden is vrouw en 1% identificeert zich als non-binair. Acht filmmakers met een Roma-achtergrond uit Hongarije, Groot-Brittannië, Duitsland, Oostenrijk, Kosovo en Zweden maken nu deel uit van de academie. En er is meer dan gebruikelijk gekozen voor editors, production designers, sound designers, componisten, haar- en make-upexperts en kostuumontwerpers.

De meeste nieuwe leden zijn afkomstig uit Duitsland (68), gevolgd door Frankrijk (38), Zwitserland (37), Polen (36), Italië (33) en Groot-Brittannië (28). Opmerkelijk is dat Oekraïne 26 nieuwe leden krijgt en Rusland niet genoemd wordt in het persbericht dat EFA vandaag de wereld in zond. Nederland krijgt 19 nieuwe vertegenwoordigers in de academie, onder wie multimediakunstenaar Louis Hothothot, regisseur Dana Nechustan en documentairemaker Walter Stokman.

De verbreding van het EFA-ledenbestand komt op een moment dat de ‘Europese Oscars’ nadrukkelijk werken aan hun internationale profilering. Eerder werd al de Month of European Film gelanceerd om in aanloop naar het prijzengala Europese films meer in de spotlight te zetten. En eind vorige maand maakte de academie bekend vanaf 2025 niet langer in december de prijzen uit te reiken maar een maand later zodat ze beter aansluiten bij het ‘award season’ dat traditiegetrouw culmineert in de Oscaruitreiking.

De European Film Academy werd in 1989 opgericht en had toen een ledental van maximaal 99. Sinds de jaren 1990 is het aantal stemgerechtigden voor de Europese filmprijzen langzaam gestegen. Sinds 2020 is een kleine groeispurt ingezet en is het gezelschap zo’n 20% groter geworden.