Euro­pean Film Awards gaat schuiven op de kalender

Uitreiking van de European Film Awards in 2022 (foto: Sebastian Gabsch)

De beste Europese films van 2025 worden niet zoals gebruikelijk onderscheiden in de laatste maand van dat jaar. De European Film Awards verhuist voor de 38e editie namelijk naar halverwege januari 2026. De Europese filmprijzen hopen zo meer aansluiting te vinden bij het internationale prijzenseizoen, in het bijzonder de Oscaruitreiking.

De nominaties voor de European Film Awards worden zoals voorheen in november bekend gemaakt. Daardoor is er een extra maand om kanshebbers voor de prijzen onder de aandacht te brengen en te zorgen dat academieleden de films kunnen zien. De onlangs gelanceerde Month of European Film is onderdeel van de promotie.

Met de prijsuitreiking in december liepen de European Film Awards eigenlijk een beetje uit de pas met de grote internationale filmprijzen. De ‘Europese Oscars’ zijn al lang en breed uitgedeeld als het zogenaamde ‘award season’ begint, dat via de BAFTA’s, Emmy’s, Golden Globes en nog een handvol prijzengala’s naar de uitreiking van de Oscars toewerkt. Met een positie halverwege januari hoopt de European Film Academy daar beter bij aan te sluiten. De Golden Globes zijn dan net uitgereikt maar de Oscarnominaties moeten dan nog bekend worden gemaakt.

“Met deze verandering zetten we het beste van de Europese cinema in pole position voor het bijzonder competitieve prijzenseizoen”, stelt Mike Downey, bestuursvoorzitter van de European Film Academy. EFA-directeur Matthijs Wouter Knol voegt daar aan toe: “Het is tijd dat de European Film Awards een treetje hoger komen te staan.”

De beslissing om de datum van de prijsuitreiking te veranderen is niet lichtzinnig genomen. Er is overleg geweest met de festivals Sundance, Göteborg, IFFR en de Berlinale, die allemaal zullen plaatsvinden vlak na de toekomstige EFA-uitreiking.