Knor Neder­landse in­zen­ding voor ani­ma­tie-Oscar

Knor

Knor wordt namens Nederland ingezonden als kandidaat voor de Oscar voor beste lange animatiefilm. Het is voor het eerst dat Nederland een stop-motionfilm inzendt. Knor doet het goed in de bioscoop (al meer dan 50 duizend bezoekers) en werd afgelopen weekend genomineerd voor vijf Gouden Kalveren.

Knor is gebaseerd op het boek De wraak van Knor van Tosca Menten en gaat over het varkentje dat Babs op haar negende verjaardag krijgt van haar opa. Haar ouders staan in eerste instantie niet te juichen maar Babs mag het dier houden als hij eerst op puppycursus gaat. Dan blijkt opa plots andere plannen te hebben met het nieuwe roze huisgenootje.

De figuren in Knor zijn, vergelijkbaar met Wallace and Gromit, gemaakt van klei. De stemmen zijn ingesproken door onder andere Jelka van Houten, Alex Klaassen en Kees Prins. De regie was in handen van Mascha Halberstad. Zij maakt kans op een Gouden Kalf voor beste Nederlandse film van het jaar. Vanaf 13 oktober is de film opnieuw in de bioscopen te zien, samen met de korte ‘prequel’ Koning Worst.

Op 24 januari 2023 wordt bekendgemaakt of Knor doordringt tot de nominatielijst van de Oscars.