Eerste titels IDFA 2023 be­kend­ge­maakt

Nyanga

Met nog zes weken te gaan tot de opening heeft IDFA de eerste competitieprogramma’s en de selecties voor Signed en Best of Fests bekendgemaakt. Onder de nieuwe titels in ieder geval De Bezette Stad, de nieuwe film van Steve McQueen. Het totaal aantal bekendgemaakte festivaltitels staat nu op 163.

Vandaag zijn de titels bekendgemaakt van de IDFA Competition for Short Documentary en de IDFA Competition for Youth Documentary. Die laatste is geselecteerd door filmmaker Niki Padidar, die vorig jaar de openingsfilm All You See leverde. Vijftien films strijden om de prijs voor beste jeugddocumentaire. Onder hen Figure van Jonas Sars, waarin een pop tot leven komt in stop-motion, en Medhun Tewolde Serrano’s Nyanga, dat de slavernij invoelbaar maakt door de ogen van een kleine jongen. Naast Figure zijn nog twee Nederlandse film geselecteerd: And a Happy New Year van Sebastian Mulders en Nelson het minivarken van Anneke de Lind van Wijngaarden.

De competitie voor korte documentaires bevat ook vijftien films. Te zien is onder andere de wereldpremière van The Story of Ne Kuko, waarin Festus Toll de strijd laat zien van activist Mwazulu Diyabanza om roofkunst te laten terugkeren naar het land van herkomst. In Dreams about Putin geeft Vlad Fishez een blik in de Russische ziel, die het dezer dagen zwaar te stellen heeft.

Zoals IDFA-directeur Orwa Nyrabia in een Filmkrant-interview al aangaf is het programma Masters vervangen door Signed. Een opmerkelijke titel in deze sectie is De Bezette Stad, het lange documentairedebuut van Steve McQueen. Andere blikvangers zijn Alreadymade van Barbara Visser en Gerlach, de nieuwe film van Aliona van der Horst en Luuk Bouwman. Voor Signed zijn tot nu toe 26 films geselecteerd.

In Best of Fests laat IDFA de beste films zien die het afgelopen jaar getoond werden op de filmfestivals van Cannes, Berlijn en Venetië. Onder de tot nu toe ruim vijftig geselecteerde titels bevindt zich The Mother of All Lies van Asmae El Moudir, dat twee keer in de prijzen viel op Cannes. De oorlog in Oekraïne speelt de hoofdrol in onder andere We Will Not Fade Away van Alisa Kovalenko.