Diversiteit onder de loep bij uitreiking DirectorsNL Awards

Jurjen Blick, winnaar van de DirectorsNL Grand Prix (foto: Mirjam van der Linden)

Tot een trending topic #directorsawardsnlsowhite kwam het niet, maar het gebrek aan niet-witte regisseurs op de genomineerdenlijstjes bij de DirectorsNL Awards bleef niet onopgemerkt bij de jaarlijkse uitreiking van Nederlandse regieprijzen. De prijs voor beste speelfilm ging naar Sacha Polak voor Dirty God. Jurjen Blik kreeg voor zijn documentaire Stuk zowel de prijs voor beste tv-programma met één camera en de DirectorsNL Grand Prix 2019.

Meer dan zevenhonderd regisseurs brachten in februari en maart hun stem uit om de beste regieprestaties van 2019 te bepalen. Een reguliere prijsuitreiking zat er door corona niet in dus werd het een talkshow onder leiding van regisseur Peter Delpeut. Hij voerde korte gesprekken met de winnaars, van wie een deel aanwezig was en de rest via Zoom. Het programma is terug te zien via deze link.

De Surinaams-Nederlandse acteur, zanger en theatermaker Guilly Koster las een column voor met de titel ‘fok jou’. Daarin betoogde hij: ‘maak het koude, witte doek zwarter’. Tessa Boer, bestuurslid van het Dutch Directors Guild, stelde dat de DDG al drie jaar geleden concrete aanbevelingen heeft gedaan om diversiteit in de filmwereld te vergroten. Dat die vooralsnog weinig effect hebben gesorteerd, blijkt wel uit de lijst lelieblanke winnaars. De geplande uitreiking van de DirectorsNL Oeuvre Award aan Paul Driessen is verschoven naar 2021.

Dit zijn de winnaars in de elf categorieën:
Speelfilm: Sacha Polak voor Dirty God
Documentaire: Maasja Ooms voor Rotjochies
TV Programma eencamera regie: Jurjen Blick voor Stuk
TV Programma meercamera regie: Danny Melger voor Ajax – Tottenham Champions League 1/2 finale
TV Dramaserie: Diederik Ebbinge, Jelle de Jonge voor De luizenmoeder, seizoen 2
Animatie: Floor Adams voor Mind My Mind
Podcast: Simon Heijmans, Marion Oskamp voor De brand in het landhuis
Commercial: Jelle de Jonge voor AH KerstDigital
Storytelling: Maartje Nevejan, Niki Smit voor In My Absence
Korte Documentaire: Menn0 Otten voor Hoofdzaken
Korte Fictie Film: Thessa Meijer voor The Walking Fish