De dirigent groot uitgebracht in China

De Dirigent

De dirigent is vanaf 22 januari te zien in zo’n vijfduizend Chinese bioscopen. Daarmee behoort de film van Maria Peters tot het selecte groepje buitenlandse films dat door de Chinese censuur wordt toegelaten op de grootste bioscoopmarkt ter wereld.

China heeft een snel groeiende bioscoopmarkt, die inmiddels de Verenigde Staten voorbij is gestreefd. In totaal telt het land ruim twaalfduizend bioscopen. De dirigent is dus te zien in iets minder dan de helft van alle locaties. Producent Shooting Star lukte het in 2019 ook al om Prooi van Dick Maas in China uit te brengen.

De dirigent vertelt het levensverhaal Antonia Brico, die begin twintigste eeuw de eerste vrouwelijke orkestdirigent ter wereld was. De film heeft sinds de première in 2018 internationaal veel lof geoogst. Er waren prijzen tijdens onder andere het Denver International Film Festival en het Scenecs International Debut Film Festival. Recentelijk betitelde de Costa Ricaanse president Carlos Alvarado de film als “werk van groot cultureel belang”.