Deze films kochten Neder­landse dis­tri­bu­teurs in Cannes

Anatomy of a Fall

Nederlandse filmdistributeurs waren weer in groten getale aanwezig in Cannes en deden daar goede zaken. Onder andere de winnaars van de Gouden Palm en Grand Prix zijn gegarandeerd van een release in de Nederlandse bioscoop. De Filmkrant inventariseerde de aankopen.

De winnaar van de Gouden Palm, Anatomy of a Fall, werd opgepikt door Paradiso Films. Naast het rechtbankdrama over een vrouw die wordt ondervraagd over de dubieuze omstandigheden waaronder haar echtgenoot is omgekomen, kocht de distributeur de rechten voor nog vier films. Perfect Days van Wim Wenders werd in Cannes geëerd met de prijs voor beste acteur (Kôji Yakusho).

De andere drie Paradiso-titels draaiden niet in het festivalprogramma maar werden op de markt opgepikt. Coup de chance is de vijftigste en naar verluid laatste film van WoodyAllen. Niki is het regiedebuut van Céline Salette, die als actrice bekend werd met onder ander De rouille et d’os en Marie Antoinette. En West the Road tenslotte is het speelfilmdebuut van Ita Fitzgerald, die eerder naam maakte als regisseur en schrijver van tv-series.

The Zone of Interest van Jonathan Glazer won dit jaar de Grand Prix, de ‘tweede prijs’ van Cannes. De rechten voor Nederland zijn gekocht door Cinéart, die de film uitbrengt in 2024. In dat jaar worden ook de vier andere titels uitgebracht die Cinéart in Zuid-Frankrijk op de kop tikte: She is Conann, Maria Montessori, Robot Dreams en Ama Gloria. En daar liet de distributeur het niet bij. Er werd ook geïnvesteerd in vier films die nu in productie gaan – Pas de vague, Une femme libre, Hors saison en Vogter – en drie films op basis van het script: Bird, Balconades en Baby Girl.

Benelux filmdistributeur Cherry Pickers kwam terug uit Cannes met maar liefst acht titels. Eerder was al aangekondigd dat Rapito van Marco Bellocchio en Banel e Adama van Ramata-Toulaye Sy aan de catalogus waren toegevoegd. Daar zijn tijdens het festival nog La Passion de Dodin Bouffant van Tràn Ang Hùng, Rosalie van Stéphanie di Giusto, Simpel comme Sylvain van Monia Chokri, Only the River Flows van Wei Shujun en The Sweet East van Sean Price Williams aan toegevoegd. Cherry Pickers verwierf ook de rechten voor de nog in productie zijnde film van Mike Leigh.

September Film kocht twee titels uit het programma van Un Certain Regard. Het gaat om Goodbye Julia van Mohamed Kordofani en Terrestrial Verses van Alireza Khatami en Ali Asgari. Daarnaast zijn ook de rechten gekocht voor Those Who Find Me van Dea Kulumbegashvili.

Uit het programma van Quinzaine des Réalisateurs kocht Vedette Film Blackbird Blackbird Blackberry van Elene Naveriani. Tevens werd op de markt Animalia van Sofia Alaoui, winnaar een Special Jury Award in Sundance, aan de catalogus toegevoegd.

Arti Film is nog in onderhandeling over een aantal titels maar kan twee aankopen al bevestigen. Het gaat om Inshallah a Boy, dat genomineerd werd voor de Camera d’Or voor beste camerawerk, en White Plastic Sky.

Gusto Entertainment en Bantam Film legden allebei de hand op één titel. Gusto kocht Le règne animal, de openingsfilm van Un Certain Regard. Bantam verwierf Songs of Earth van Margreth Olin.

MOOOV keerde terug naar Nederland met vier titels. Het gaat om Ta farda/Untill Tomorrow van Ali Asgari, Charcoal van Carolina Markowicz, Los Reyes del mundo van Laura Mora en Alis van Clare Weiskopf.

Ook streamingplatform en distributeur MUBI kocht de rechten voor vier titels. De meest opvallende is How to Have Sex, het goed ontvangen debuut van Molly Manning Walker over een vriendinnengroep op de drempel naar volwassenheid. De Benelux-rechten voor deze film werden aangekocht in samenwerking met Imagine. Verder werden handtekeningen gezet voor The Delinquents van Rodrigo Moreno, The Settlers van Felipe Gálvez en High and Low van Kevin Macdonald.