Cronen­berg, Kore-eda, Denis, Dar­denne, Mungiu en meer: Cannes is hele­maal terug

Crimes of the Future (2022)

Geen filmfestival is zo hard geraakt door de coronapandemie als dat van Cannes. Het belangrijkste evenement in zijn soort werd afgelast in 2020 en vond het daaropvolgende jaar plaats in afgeslankte vorm op een uitgestelde datum. Maar editie-2022 gaat alles weer goed maken met een ijzersterke line-up voor de competities en bijzondere wereldpremières.

Vandaag maakte het filmfestival van Cannes zijn programma bekend. Alleen al de deelnemerslijst van de hoofdcompetitie zal liefhebbers van kwaliteitscinema doen watertanden. De strijd om de Palme d’Or zal gaan tussen onder andere Broker van Hirokazu Kore-eda, David Cronenbergs nieuweling Crimes of the Future (niet te verwarren met die uit 1970), RMN van de Roemeense regisseur Cristian Mungia en Stars at Noon van Claire Denis, een van de slechts drie vrouwen in de competitie. En dan zijn er natuurlijk ook nog Tori and Lokita, de nieuwe film van de gebroeders Dardenne, Triangle of Sadness van Ruben Östland en Armageddon Time van James Gray.

Bij de bekendmaking van de line-up maakte directeur Thierry Frémaux ook de openingsfilm wereldkundig. Final Cut van Michel Hazanvicius was oorspronkelijk geselecteerd voor Sundance maar werd teruggetrokken toen dat festival virtueel ging. Een gelukje voor Cannes. Final Cut wordt vertoond buiten de competitie. Hetzelfde geldt voor Elvis van Baz Luhrmann en de wereldpremière van Top Gun: Maverick, de langverwachte opvolger van de straaljagerpilotenfilm uit 1986.

Lange tijd gonsde het ook van de geruchten dat David Lynch met een nieuwe film zijn opwachting zou maken in Cannes. Het zou zijn eerste speelfilm sinds Inland Empire (2006) zijn. Een belangrijke rol zou zijn weggelegd voor Lynch-regular Laura Dern. Maar de oude meester ontkent het bestaan van zijn ‘mystery film’. Tegen Vanity Fair zei hij: “Er zal iets nieuws zijn van iemand anders, maar niet van mij.”