Bioscoopbezoek stijgt licht in 2012

Bijna twee miljoen mensen kochten in 2012 een kaartje voor James Bond
En weer stijgt het bioscoopbezoek in Nederland, hetzij licht. In 2012 werden er 30.654.673 filmkaartjes verkocht, een stijging van 0,6 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De met afstand best bezochte film was Skyfall. De meest succesvolle Nederlandse productie was Alles is familie.
Voor de nieuwste James Bond film rinkelde de kassa bijna twee miljoen keer. De recette komt daarmee voor 2012 op ruim zeventien miljoen euro. Voor de nummer twee in de top 10, Intouchables, zijn de cijfers 1,2 miljoen bezoekers en 9,6 miljoen euro omzet. De eerste Nederlandse film in het lijstje, Alles is familie, staat op de achtste plaats met 641.512 bezoekers en ruim 5,2 miljoen euro recette. Al deze cijfers werden vandaag in Amsterdam gepresenteerd op de nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten , de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs en Filmproducenten Nederland.
Een lichte stijging in bezoek is goed nieuws voor de branche, maar een paar kanttekeningen moeten gemaakt worden. Er zijn vorig jaar namelijk wel elf nieuwe bioscopen bijgekomen, met in totaal zestig zalen. Het aantal bioscoopstoelen in ons land komt daarmee op 134.000. En die zetels werden minder frequent bezet dan in 2011; de bezettingsgraad daalde met 1,4 procent.
De groei is ook niet gelijkelijk verdeeld over alle theaters. Filmpubliek heeft blijkbaar — net als restaurantbezoekers — een voorkeur voor net geopende theaters. In de grote steden werden fors meer kaarten verkocht maar in de rest van het land daalde het bezoek. Dat is zuur voor al die theaters die het afgelopen jaar fors geïnvesteerd hebben in digitale apparatuur. Naar schatting 55 miljoen euro is landelijk gespendeerd om ons te katapulteren naar de internationale voorhoede wat betreft gedigitaliseerde vertoning.
Vooral de grote bioscopen met hun blockbusters hebben goed gedraaid. Pathé — dat niet alleen een nieuw complex opende in Amersfoort maar ook veel publiek trok voor niet-film gerelateerde evenementen zoals vertoningen van opera, concerten en ballet — beleefde een recordjaar. Bijna 13,3 miljoen bezoekers wisten de weg te vinden naar het goudhaantje onder de filmtheaters — 200.000 meer dan in 2011. Ook de filmhuizen deden het goed. Zij trokken 2,4 miljoen bezoekers en realiseerden zo een stijging van maar liefst twintig procent.
De stabiele populariteit van bioscoopbezoek is volgens de brancheorganisaties te danken aan het amper gestegen prijspeil. De entreeprijs steeg met 1,5 procent en kwam gemiddeld uit op 8,01 euro. Daarmee is het nog steeds een van de goedkoopste vrijetijdsbestedingen.
Van de in totaal 245 miljoen euro die in de bioscoopkassa’s belandde, komt bijna veertig miljoen voor rekening van Nederlandse films. Dat betekent dat het marktaandeel van de vaderlandse producties vorig jaar met zes procent is gekrompen, tot 16,3 procent. En de bioscoopbranche vreest voor de toekomst. Winnie Sorgdrager, voorzitter van de NVB, verwoordde in haar Nieuwjaarsboodschap de angsten over de gevolgen van de bezuinigingen. Verwacht wordt dat er vanaf 2013 een stuk minder films zullen worden gemaakt in ons land en dat het marktaandeel dus nog verder daalt. De branche probeert iets van het leed te verzachten, onder meer via het Abraham Tuschinski Fonds dat in 2012 twee miljoen stak in filmproductie, maar vindt dat zij niet de klappen kan opvangen die nu gaan vallen.
Bij een nieuwjaarsfeestje horen ook lovende woorden en huldigingen en die waren er dit jaar voor Ad Weststrate en Frits Nieuwenhuizen. Weststrate, president van de Union Internationale des Cinémas, kreeg de Jan Nijland Zilveren Roos 2013 uitgereikt, een prijs waar twintigduizend euro bij hoort. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn inzet voor de branche, in het bijzonder voor zijn inspanningen op het gebied van collectieve marketing, ondersteuning van producties en zijn ondernemerschap. De aanmoedigingsprijs Jan Nijland Zilveren Roosje, vijfduizend euro groot, ging naar Nieuwenhuizen. De exploitant van Cinemagnus in Schagen en CineMeerse in Hoofddorp werd geroemd om zijn innovatieve werkwijze.
Edo Dijksterhuis