Avengers: Endgame commercieel meest succesvolle film ooit

Avengers: Endgame (foto: Film Frame..©Marvel Studios 2019)

Sinds de première in april heeft Avengers: Endgame wereldwijd €2,49 miljard opgebracht. Daarmee heeft de superheldenfilm meer in het laatje gebracht dan Avatar, de voormalige recordhouder. Als de opbrengst wordt gecorrigeerd voor inflatie is Gone with the Wind echter nog de onbetwiste bestseller aller tijden.

Avatar van James Cameron stond tien jaar lang bovenaan het lijstje met best verdienende films. De film heeft sinds 2009 €2,48 miljard opgeleverd. Ook de voormalige nummer 2 – en nu dus 3 – is van Camerons hand: Titanic. Daarachter komen Star Wars: The Force Awakens en Avengers: Infinity Wars, beide Disney-producties, net als Avengers: Endgame.

Dat Avengers: Endgame het oude record zou breken zat er al vroeg in. Zeker in de eerste weken ging het hard. De film verdiende zijn eerste en tweede miljard sneller dan iedere andere titel hiervoor. Toen de inkomsten vorige maand begonnen terug te lopen besloot Marvel een speciale versie met extra materiaal uit te brengen en dat gaf het laatste benodigde zetje.

Als er inflatiecorrectie wordt losgelaten op historische cijfers heet de recordhouder overigens niet Avengers: Endgame maar Gone with the Wind. De film uit 1939 staat nu op de 285ste plek met een opbrengst van €358,5 miljoen. Omgerekend naar hedendaagse termen komt dat op €3,07 miljard.