Alles is Familie grote winnaar Rembrandt Awards

  • Datum 30-05-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Alles is Familie

Gisterenavond werden in het programma Shownieuws de winnaars van de Rembrandt Awards 2013 bekend gemaakt. De grote winnaar van de twintigste editie van deze publieksprijzen is Alles is Familie. In vier van de vijf nationale categorieën won de komedie van Joram Lürsen.

De hoofdprijs, het beeldje met de inscriptie ‘Beste Nederlandse Film uit 2012’, ging ook naar Alles is Familie. De andere genomineerden waren Alleen maar nette mensen en De marathon. Hoofdrolspeelster Carice van Houten werd boven Susan Visser (Taped) en Hanna Obbeek (Achtste-groepers huilen niet) verkozen tot Beste Nederlandse Actrice. Het is de zesde keer dat Van Houten de prijs krijgt.

Thijs Römer, die Rutmer de Roover speelt in Alles is Familie, kreeg de mannelijke acteerprijs. Daarmee liet hij Stefan de Walle uit De marathon en Theo Maassen uit Doodslag achter zich. De laatste prijs voor Alles is Familie ging naar Racoon, die verantwoordelijk was voor de titelsong.

Alles is Familie was van meet af aan favoriet. De film sloot 2012 af als best bezochte film, met 641.512 bezoekers. Vier nominaties waren de beloning voor dit succes. Achtste-groepers huilen niet kwam één keer minder voor in de lijstjes maar wist uiteindelijk alleen de nominatie voor Beste Nederlandse Jeugdfilm te verzilveren. Brammetje Baas en Kauwboy waren hier de verliezers.

In de categorie Beste Buitenlandse Film liet Intouchables Skyfall en The Hobbit achter zich. Daniel Craig (Skyfall) werd verkozen tot Beste Buitenlandse Acteur en Meryl Streep (The Iron Lady) tot Beste Buitenlandse Actrice.

De Rembrandt Awards worden jaarlijks uitgereikt sinds 1993. Een professioneel comité selecteert de nominaties, waarna het Nederlandse publiek online kan stemmen.

Edo Dijksterhuis