A’dam Nieuw-West zonder bioscoop door vertrek Oxville Cinema

Twee jaar geleden begon Oxville Cinema in theater De Meervaart in Amsterdam Nieuw-West. Nu komt er een einde aan deze samenwerking. Daarmee zit het stadsdeel met 160.000 inwoners – ruwweg de bevolking van Arnhem – zonder structureel en actueel filmaanbod.

De eerste plannen voor Oxville Cinema stammen uit 2016 toen Carlo Dias, Aydin Dehzad en Bas Broertjes elkaar tegenkwamen tijdens het filmfestival van Cannes. Ze bleken niet alleen een passie voor film te delen maar ook in hetzelfde stadsdeel te wonen, dat tot hun spijt geen eigen filmtheater had. Twee jaar later begonnen ze met Oxville Cinema: minimaal één keer per week filmvertoning in theater De Meervaart.

“Het einde van de samenwerking met De Meervaart is een tegenslag voor de toekomst van Oxville”, stelt Carlo Dias. “De organisatie kon ons geen zekerheid geven over hoe vaak we konden programmeren”, voegt Broertjes toe. “En continuïteit heb je nodig, om bovenop de actualiteit te zitten, om sprekers en regisseurs uit te kunnen nodigen.”

In de korte tijd dat Oxville Cinema bestaat heeft het filmhuis een eigen en groeiend publiek opgebouwd. “We zijn lid geworden van Cineville”, vertelt Dehzad. “Daarnaast werken we veel samen met jongerenverenigingen, emancipatieplatforms en andere buurtorganisaties. We weten met ons aanbod steeds beter aan te sluiten op de belevingswereld van stadsdeelbewoners. In het eerste kwartaal van 2020 trokken we tachtig bezoekers per voorstelling.”

“Nieuw-West heeft zowel jongeren als veel senioren en een cultureel heel diverse bevolking”, zegt Dias. “Een film als Mi Vida slaat goed aan bij de autochtone pioniers in de wijk, maar een voorstelling van Ze noemen me Baboe met toelichting van de regisseur doet het goed bij de Indonesische kijker. En Doculab Suriname, met werk van beginnende Surinaamse documentairemakers, was volledig uitverkocht.”

Oxville Cinema doet een beroep op Wethouder Touria Meliani om te zoeken naar een oplossing op korte termijn. Een vaste locatie is de inzet voor het filmhuis. “Er moet nu echt iets gebeuren. Hoe langer we wachten, hoe langer het duurt voordat er een doorstart komt. Wij doen dit werk allemaal al vier jaar vrijwillig en op een gegeven moment is de rek eruit.”