In a Whisper wint hoofdprijs IDFA

Winnaar Patricia Perez-Fernandez. Foto: IDFA

Gisterenavond werden tijdens de Award Ceremony de winnaars van de 32ste editie van IDFA bekend gemaakt. De prijs voor de beste lange documentaire ging naar In a Whisper. De prijs voor beste regie werd gewonnen door Mehrdad Oskouei met Sunless Shadows. Maasja Ooms en haar crew gingen naar huis met de meeste onderscheidingen: haar film won twee keer en kreeg ook nog een speciale vermelding.

Aan de IDFA Award for Best Feature-Length Documentary is een geldprijs verbonden van €20.000. Die ging naar Heidi Hassan en Patricia Perez-Fernandez. Hun film, over twee hartsvriendinnen die contact houden via videobrieven nadat ze hun vaderland Cuba zijn ontvlucht, werd door de jury geprezen als “een verfrissend document over het vrouw-zijn, een eerbetoon aan verlies, en bovenal een viering van vriendschap, gedrevenheid en kwetsbaarheid; een herwinning van hoop en passie, en een indringende, eerlijke filmische dialoog.”

De regieprijs heeft Mehrdad Oskouei te danken aan Sunless Shadows, waarin hij vijf minderjarige meisjes aan het woord laat die in een heropvoedingskamp zitten omdat ze hun vader hebben vermoord. Naast geregisseerde scènes bevat de film ook scènes die de jonge gevangenen zelf hebben opgenomen bij wijze van videoboodschap.

Rotjochies (Punks) van Maasja Ooms werd het vaakst genoemd bij het bekend maken van de prijzen. Editor Sander Vos kreeg de Award for Best Editing en Ooms zelf de Award for Best Cinematography. Bij de 2 Doc IDFA Award for Best Dutch Documentary kreeg Punks een bijzondere vermelding. De hoofdprijs in die categorie ging naar Reber Dosky voor Sidik en de Panter.

Update, vrijdag 29/11: Ook de VPRO IDFA Audience Award is nu uitgereikt. De publieksprijs (€ 5.000,-) gaat naar For Sama van Waad al-Kateab en Edward Watts, een intiem en persoonlijk portret van de onafhankelijkheidsstrijd in Syrië.


Alle winnaars van IDFA 2019

Best Feature-Length Documentary (€20.000): In a Whisper (Heidi Hassan, Patricia Perez-Fernandez)
Best Directing (€5000): Mehrdad Oskouei (Sunless Shadows)
Best Editing (€2500): Sander Vos (Punks)
Best Cinematography (€2500): Maasja Ooms (Punks)
Best First Appearance (€10.000): Solidarity (Lucy Parker), bijzondere vermeldingen voor Froth (Ilya Povolotsky) en I Owe You a Letter About Brazil (Carol Benjamin)
FIPRESCI Award (€5000): Aswang (Alyx Ayn Arumpac)
Best Mid-Length Documentary (€7500): Anticlockwise (Jalal Vafaei), bijzondere vermelding voor Mother-Child (Andrea Testa)
DocLab Award for Digital Storytelling (€5000): The Waiting Room VR (Victoria Mapplebeck)
Special Jury Award for Creative Technology (€2500): In Event of Moon Disaster (Francesca Panetta)
DocLab Award for Immersive Non-Fiction (€5000): Vast Body 22 (Vincent Morisset)
Special Jury Award for Creative Technology (€2000): Only Expansion (Duncan Speakman)
Best Dutch Documentary (€7500): Sidik and the Panther (Reder Dosky), bijzondere vermelding voor Punks (Maasja Ooms)
Best Short Documentary (€5000): Up at Night (Nelson Makengo), bijzondere vermelding voor Mizuko (Katelyn Rebelo, Kira Dane)
Best Student Documentary (€2500) Saudade (Denize Galliao), bijzonder vermelding voor Summerwar (Moritz Schulz)
Best Children’s Documentary (€5000): Asho (Jafar Nafaji), bijzondere vermelding voor Foreplay (Anne van Campenhout)
Beeld en Geluid IDFA ReFrame Award (€5000): A Letter to the Editor (Alan Berliner), bijzonder vermelding voor Marshawn Lynch: A History (David Shields)
VPRO IDFA Audience Award: For Sama (Waad al-Kateab & Edward Watts)