Hollandse Nieuwe 2020: Natalie Bruijns over Zeepaard

Zeepaard

In de reeks Hollandse Nieuwe beantwoorden makers wier films op de veertigste editie van het Nederlands Film Festival in première gaan elk dezelfde vijf vragen. Natalie Bruijns vertelt over haar korte film Zeepaard.

1. Waar gaat je film over? “Zeepaard volgt een vrouw die op de dag van haar abortus een eigen manier zoekt om in het reine te komen met haar beslissing. Ze observeert de andere vrouwen, op zoek naar wat ze zelf moet voelen. Ze durft alles toe te laten inclusief haar twijfels. Het gaat over de absurditeit en complexheid die zo’n dag meebrengt en over ons proces van keuzes maken.”

Natalie Bruijns. Foto: Daniel Segal

2. Waarom wilde je deze film maken? “Ik ben geïntrigeerd door ons keuzeproces als mensen. Zijn wij in staat om grote levenskeuzes ter plekke bewust te maken? Of is kiezen eigenlijk een verhaal achteraf? Hoe dan ook speelt ons vermogen verhalen te vertellen een belangrijke rol in keuzes en kunnen we iets maken of breken door het verhaal dat wij onszelf vertellen.”

3. Mijn volgende film wordt nu eens… “een lange jeugddocumentaire die zich afvraagt wat meisjes tegenwoordig verwachten van de liefde in het tijdperk van de mobiele telefoon.”

4. Wat heeft de Nederlandse film nodig? “Iets meer vertrouwen in het publiek. Soms denk ik dat wij een beetje zijn doorgeslagen in het denken in specifieke doelgroepen. Het onderschat het vermogen van de kijker om buiten zichzelf te treden en ontneemt je de kans verrast te worden.”

5. Wat was een bepalend filmmoment in je leven? “Als kind ging ik helemaal op in films en ik kan me herinneren hoe ik momenten uit films hopeloos in het echt probeerde na te maken door bijvoorbeeld mijn hand in de vriezer te leggen en vervolgens te kussen om de laatste kus uit Titanic (1997) voor mezelf te creëren.”


Zeepaard is online te zien op het Nederlands Film Festival. Lees ook ons setbezoek in de rubriek Actie!.