Distributeur Cine­mien over­ge­nomen door OUTTV

De steeds kortere looptijd van films in de theaters, versnelde digitalisering en toegenomen concurrentie brachten Cinemien de afgelopen jaren in de verdrukking. De cononacrisis bleek de laatste druppel. Om te overleven gaat filmdistributeur, na 45 jaar onafhankelijk bestaan, verder als onderdeel van OUTTV Media.

Cinemien werd medio jaren zeventig opgericht als feministisch filmcollectief. Aan de wieg stonden Nicolaine den Breejen en Phil van der Linden, die decennia lang aan het roer bleven. In bijna een halve eeuw tijd groeide Cinemien uit tot grootste distributeur in de Benelux van arthouse films met een focus op vrouwen en de LGBT+-gemeenschap. Tot de titels die Cinemien recentelijk in de bioscoop bracht behoren The Barefoot Emperor, Kapsalon Romy en System Crasher.

Voor overname is OUTTV Media een voor de hand liggende partij. Het is de eerste Europese tv-zender voor gay en ‘open-minded’ kijkers. Het bereik ligt op ruim 7 miljoen huishoudens in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Zweden, Spanje, Israël, Groot-Brittannië en Ierland. Dochteronderneming PRO-Fun Media houdt zich bezig met de productie, promotie en lancering van speelfilms, documentaires en tv-series. Door de combinatie met Cinemien verstevigt OUTTV Media haar positie als distributieorganisatie voor filmtheaters, online en tv.