Berlinale 2021, blog 4: de winnaars

Bad Luck Banging or Loony Porn

Op de 71ste Berlinale zijn de winnaars bekendgemaakt. De Roemeense regisseur Radu Jude won de Gouden Beer voor zijn scherpe satire Bad Luck Banging or Loony Porn.

Radu Jude is een graaggeziene gast op het filmfestival van Berlijn. In 2009 selecteerde het festival zijn speelfilmdebuut Happiest Girl in the World en sindsdien presenteerde de regisseur veel van zijn films in Berlijn. In 2015 won hij er de Zilveren Beer voor Beste Regie met Aferim!. Dit jaar grijpt hij het goud met zijn overdonderende Bad Luck Banging or Loony Porn.

De film, waarover Dana Linssen al uitgebreid schreef in haar Berlinale-blog, werd tot winnaar gekozen door een jury van zes regisseurs die zelf eerder een Gouden Beer wonnen:  Ildikó Enyedi, Nadav Lapid, Adina Pintilie, Mohammad Rasoulof, Gianfranco Rosi en Jasmila Žbanić. Zij roemden Jude’s film in het juryrapport als “een werk dat de tijdsgeest provoceert, in het gezicht slaat, uitdaagt voor een duel. (…) Het is een even doordachte als wilde film, slim en kinderachtig, geometrisch en levendig, slordig op de best mogelijke manier.”

Herr Bachmann und seine Klasse

Waar Bad Luck Banging de corona-realiteit direct weerspiegelt, met grappen over mondkapjes en vaccinatiecomplotten, reflecteren veel andere winnaars in de hoofdcompetitie de pandemie op meer indirecte manieren. Het overbruggen van sociale afstand blijkt een terugkerend thema. De Japanse Grote Juryprijs-winnaar Wheel of Fortune and Fantasy presenteert een drieluik van toevallige ontmoetingen die ingrijpende gevolgen krijgen. De innemende Juryprijs-winnaar Herr Bachmann und seine Klasse toont het reilen en zeilen in de schoolklas voor kinderen met een taalachterstand en hun buitenissige docent. En het lieflijke Georgische sprookje What Do We See When We Look Up at the Sky?, winnaar van de Fipresci-prijs, draait om een jongen en een meisje die bij hun eerste ontmoeting op slag verliefd worden, maar vervolgens beiden wakker worden in een ander lichaam. Hoe zullen ze elkaar nog terugvinden?

Het Encounters-programma, de vorig jaar ingestelde tweede competitie van het festival, werd gewonnen door Nous van Alice Diop. ‘Met een Parijse stadstrein als gids rijgt Diop met perfecte onbevangenheid een reeks portretten aan elkaar van mensen (en kinderen) die daar leven, werken en plezier maken’, schreef Leo Bankersen eerder al over de film in zijn Berlinale-bijdrage.

De twee winnaars in Generation, de programmasectie voor jeugdfilms, toonden elk op hun eigen manier dat het etiket ‘jeugd’ in feite tamelijk arbitrair is. Summer Blur van Han Shuai, winnaar in de sectie Kplus, draait om de dertienjarige Guo. Zonder veel plot en zonder al te expliciet te zijn zoomt dit subtiele drama in op de belevingswereld van het meisje dat zich, ver van haar moeder en worstelend met tegenstrijdige gevoelens, in een nieuwe omgeving overeind probeert te houden. Net als de hoofdpersonen van La mif van Fred Baillif, winnaar in de sectie 14plus. Uitdagend zijn ze, die meiden in een Zwitsers opvanghuis. Al is het maar om de pijn te verbergen in dit energieke, gevoelvolle en ook kritische groepsportret dat raakt aan onze vele onvolkomenheden.


Alle winnaars

Competitie
Gouden Beer voor Beste Film: Babardeală cu bucluc sau porno balamuc (Bad Luck Banging or Loony Porn) van Radu Jude
Zilveren Beer Grote Juryprijs: Guzen to sozo (Wheel of Fortune and Fantasy) van Ryusuke Hamaguchi
Zilveren Beer Juryprijs: Herr Bachmann und seine Klasse van Maria Speth
Zilveren Beer voor Beste Regie: Dénes Nagy voor Természetes fény (Natural Light)
Zilveren Beer voor Beste Hoofdrol: Maren Eggert in Ich bin dein Mensch van Maria Schrader
Zilveren Beer voor Beste Bijrol: Lilla Kizlinger in Rengeteg – mindenhol látlak (Forest – I See You Everywhere) van Bence Fliegauf
Zilveren Beer voor Beste Scenario: Hong Sang-soo voor Inteurodeoksyeon (Introduction)
Zilveren Beer voor Uitzonderlijke Artistieke Bijdrage: Yibrán Asuad voor de montage van Una película de policías (A Cop Movie) van Alonso Ruizpalacios

Encounters
Beste Film: Nous van Alice Diop
Speciale Juryprijs: Vị (Taste) van Lê Bảo
Beste Regie (ex-aequo): Ramon & Silvan Zürcher voor Das Mädchen und die Spinne
Beste Regie (ex-aequo): Hygiène sociale van Denis Côté
Eervolle Vermelding: Rock Bottom Riser van Fern Silva

Kortfilmcompetitie
Gouden Beer voor Beste Film: Nanu Tudor (My Uncle Tudor) van Olga Lucovnicova
Zilveren Beer Juryprijs: Xia wu guo qu le yi ban (Day Is Done) van Zhang Dalei
Berlijnse inzending voor de European Film Awards: Easter Eggs van Nicolas Keppens

Generation
Grote Prijs voor Beste Film, Kplus: Han na xia ri (Summer Blur) van Han Shuai
Eervolle vermelding, Kplus: Una escuela en Cerro Hueso (A School in Cerro Hueso) van Betania Cappato
Grote Prijs voor Beste Film, 14plus: La mif (The Fam) van Fred Baillif
Eervolle vermelding, 14plus: Cryptozoo van Dash Shaw

Fipresci-prijzen van internationale critici
Competitie: Ras vkhedavt, rodesac cas vukurebt? (What Do We See When We Look at the Sky?)
Encounters: Das Mädchen und die Spinne van Ramon & Silvan Zürcher
Panorama: Okul tıraşı (Brother’s Keeper) van Ferit Karahan
Forum: Esquí (Ski) van Manque La Banca