Het nieuwe kijken #84

Thuisfestivalservice

The Souvenir

Ebele Wybenga bericht maandelijks over wat hem opvalt op het kruisvlak van cinema en beeldcultuur.

Stel dat je ieder filmfestival ter wereld kunt meemaken, zonder van je bank op te staan? Dit is de belofte van de startup Filmocracy. Ze zitten nog in een vroege fase van hun bestaan, hun platform is nog niet erg gelikt en ze zoeken naar een investeerder, maar hebben een idee te pakken dat groot kan worden. Het team achter Filmocracy schat de wereldwijde markt voor het streaming bekijken van onafhankelijke films op drie miljard dollar in 2025.

Door de pandemie ligt het wereldwijde filmfestivalcircuit zoals we het kenden lam. Het klassieke filmfestival geeft een selecte groep insiders, voor de massa uit, zeer tijdelijk toegang tot opwindende en minder opwindende nieuwe films. Geweldig als je het zelf kunt meemaken, maar frustrerend en oneerlijk als je leest of hoort over een nieuwe film of documentaire die je pas maanden later zelf kunt zien.

Ik ben een outsider en kan helaas niet op samenzweerderige toon praten over ‘Berlijn’, ‘Venetië’, ‘Cannes’ of ‘Sundance’. Maar ik zit wel in de groep die er gevoelig voor is om hier zo vroeg mogelijk het beste van mee te krijgen. Al weken zoek ik naar een online streamingdienst waar ik de film The Souvenir van Joanna Hogg kan kijken. Zelfs bij MUBI, de Netflix voor obscure films, vang ik bot, hoewel ik graag zou willen betalen. Die frustratie, van het ontdekken van een interessante nieuwe film zonder enig perspectief op werkelijk bekijken, zou een dienst als Filmocracy me hebben kunnen besparen.

Filmjournalisten, regisseurs, producenten, programmeurs, distributeurs en andere professionals kunnen elkaar door covid-19 op dit moment niet live ontmoeten op festivals, dat is vreselijk zuur. Het enige positieve aan de situatie is dat het vertonen van nieuwe films virtueel te organiseren valt en het aantal stoelen in de zaal dan ineens geen beperking meer is. Een geslaagde virtuele heruitvinding van het filmfestival zou kunnen uitgroeien tot een geweldige permanente dienst voor filmliefhebbers over de hele wereld. Met een betaald abonnement altijd toegang tot de nieuwste films, vrij beschikbaar tijdens de festivaldata. En voor iedereen die er niet op tijd bij was zijn ze alsnog on demand te zien, met een beetje bijbetalen. Zou dat geen leukere, rechtvaardige wereld zijn?

Geschreven door Ebele Wybenga