Waar zijn de Spielberg-vrouwen?

The BFG

Toen Steven Spielberg tijdens het afgelopen Filmfestival van Cannes Juliette Binoche tegen het lijf liep, kreeg hij een haast onvermijdelijke vraag voor zijn kiezen: “Waar zijn de vrouwelijke hoofdpersonages in uw films?” Onmiddellijk schoot Spielberg in de verdediging door haar te wijzen op Celie uit zijn film The Color Purple. Maar dat is slechts een eenling in een dominante groep van mannen. Binoche moest het er maar mee doen. Reden voor ons om even door te speculeren: Zeg Steven, waar zijn die vrouwen eigenlijk gebleven?

Volgens de populairste theorie draagt elk Spielberg-personage een stukje van de regisseur met zich mee. In een interview met The Times stelde hij dat elke film iets van zijn jeugd laat zien. Zo verwijst het felle licht van de UFO dat Barry tegemoetkomt in Close Encounters of the Third Kind terug naar Spielbergs allereerste herinnering. In werkelijkheid zag hij natuurlijk zelf geen UFO, maar hij toont wel aan hoe belangrijk de rol is die zijn eigen fantasieën in zijn films en personages spelen. Het is die veelgenoemde kinderlijke nieuwsgierigheid en de volwassen man die nooit helemaal opgroeit.

Keer op keer lijken zijn personages alter ego’s of aspecten van hemzelf te zijn. Dat is echter nog geen reden om zijn innerlijke Peter Pan alleen maar naar jongens en mannen te vertalen. We hebben immers ook Pippi Langkous nog! Misschien dat we daarom in zijn nieuwste kinderfilm The BFG (De GVR) niet de grote vriendelijke reus als hoofdpersoon, maar het eigenwijze meisje Sofie als tweede grote vrouwelijke heldin na The Color Purple moeten zien.