Cinekid 2021

Nieuwe fase

Captain Nova

Na de corona-hindernissen van vorig jaar herneemt ’s werelds grootste kinderfilm- en mediafestival Cinekid zich dit jaar met veel nieuwe energie. Een nieuwe fase, met een nieuwe locatie, opwaardering van het landelijke programma en Captain Nova als openingsfilm.

“Een fantastisch cadeautje”, noemt Cinekid-directeur Heleen Rouw openingsfilm Captain Nova,het bioscoopdebuut van Maurice Trouwborst. Het is het avontuur van gevechtspiloot Nova die terugkeert uit de toekomst om de aarde voor een klimaatramp te behoeden. Maar door de tijdreis verandert ze in een twaalfjarige, en wie luistert er nu naar een kind. Samen met de jongen Nas, haar enige medestander, en met de geheime dienst op de hielen, zet ze alles op alles om de toekomst te redden.

Cinekid verhuist dit jaar van het Westergas-terrein naar Pathé Amsterdam-­Noord. Een plek die voor verbinding zorgt tussen kinderen van allerlei verschillende achtergronden. Pionieren op een nieuwe locatie waar Cinekid-directeur Rouw veel nieuwe kansen ziet. Er komt ook een groot en gratis toegankelijk buitenprogramma met films, podia, installaties en eten en drinken.

Daarnaast is dit jaar het landelijk programma opgewaardeerd. Waar het voormalige Cinekid op Locatie het met oudere titels moest doen, is er nu geen onderscheid meer tussen Amsterdam en de 35 steden in het land waar een deel van het hoofdprogramma, inclusief MediaLab is te zien. Een selectie uit het aanbod is ook online te bekijken via Cinekid Play.

Cinekid had Captain Nova al langer in het vizier. In 2018 werd de jeugdfilm geselecteerd voor Cinekid’s Junior Co-production Market. Dit jaar dingt de film niet alleen mee in de competitie Beste Nederlandse Kinderfilm, maar ook in de internationale competitie. Rouw noemt het een mooie crossover, een verhaal met verdieping, spannend en toegankelijk voor een breed publiek. “Een Nederlandse sciencefiction voor de hele familie op dit niveau zag ik niet eerder.”


Cinekid Festival | Opening 13 oktober in Amsterdam, daarna van 16 t/m 31 oktober in het hele land