1923 en Shrinking

Het einde van de filmster

1923

Harrison Ford gold decennialang als een van de allergrootste filmsterren, maar ook Indiana Jones blijkt niet bestand tegen de lokroep van het tv-scherm – hij speelt hoofdrollen in de series 1923 en Shrinking. Is het concept ‘filmster’ nu echt definitief ten grave gedragen?

Al Pacino, Robert Downey Jr., Nicole Kidman, Kate Winslet, Julia Roberts, Jeff Bridges, Hugh Grant, Meryl Streep, Sylvester Stallone, Kevin Costner, John Travolta, Reese Witherspoon, Drew Barrymore, Jane Fonda, Emma Stone, Jonah Hill, Matthew McConaughey, Viola Davis, Anthony Hopkins en ga zo maar door. Het zijn stuk voor stuk namen die in het verleden miljoenen bezoekers naar de filmzalen konden trekken. Namen die een ‘wow-factor’ hadden, films die je zo snel mogelijk móest gaan zien.

Die tijden zijn voorbij. Een naam alleen is niet meer genoeg, zeker niet als er geen franchise aan vastzit. En dus kiezen steeds meer filmsterren voor een ‘tweede leven’ als ster op het tv-scherm. Daar is meer geld, er zijn meer creatieve mogelijkheden en een geslaagde rol kan zomaar prijzen of nieuwe populariteit opleveren.

Zelfs schijnbaar onaanraakbare filmsterren vallen voor de charme van het kleine scherm, want onlangs werd nog bekend dat Robert De Niro de hoofdrol gaat spelen in een Netflix-miniserie.

Is dan helemaal niets meer heilig, hoor ik u denken? Er zijn nog een paar sterren over die dapper weerstand bieden aan de lokroep van het tv-scherm. Mensen als Christian Bale, Angelina Jolie en Tom Cruise hebben – op moment van schrijven – nog geen serie-ambities, al durf ik eigenlijk alleen voor die laatste mijn hand in het vuur te steken. Waarbij meteen aangetekend moet worden dat ik dit tot een jaar geleden óók dacht over een van de grootste nog levende filmsterren. Hij is Indiana Jones, hij is Richard Kimble en hij is Han Solo. En anno 2023 is Harrison Ford nu ook… tv-ster?

Droogkloot of brombeer
Ford leek de laatste jaren bezig aan ietwat magere jaren in zijn filmcarrière. Natuurlijk waren er grootse terugkeren – in Star Wars: The Force Awakens (2015), in Blade Runner 2049 (2017) en later dit jaar als tachtigjarige (!) Indiana Jones. Maar verder was het sappelen. Of was u wél onder de indruk van Ender’s Game (2013), The Expendables 3 (2014), The Age of Adaline (2015) of Huisdiergeheimen 2 (2019)?

Blijkbaar had Ford zelf ook door dat er op filmgebied – buiten de franchises – geen eer meer te behalen viel. En zo kan het gebeuren dat hij nu in maar liefst twee series te zien is. In 1923 (op SkyShowtime) speelt Ford een klassiek-norse cowboy, die samen met zijn door Helen Mirren gespeelde vrouw moet vechten om zijn land te behouden. De serie, die speelt in hetzelfde universum als Yellowstone (vanaf 2018) en 1883 (2021-22), biedt Ford een klassieke heldenrol, waarin hij zich al grommend een weg mag banen door de fabelachtige landschappen van Montana.

Het contrast kan op papier niet groter met zijn rol in Shrinking (Apple TV+), waarin Ford opduikt als droogkloterige psychiater die mentale steun probeert te bieden aan zijn rouwende collega Jimmy (Jason Segel). Shrinking is een serie van de makers van hitserie Ted Lasso (vanaf 2020) en bewandelt eenzelfde warmbloedig pad, met personages die vooral sympathieke stuntelaars zijn die je binnen mum van tijd in je hart sluit.

Shrinking

Liever komisch dan stoïcijns
Ondanks dat uitgangspunt lijkt Ford in Shrinking in eerste instantie óók zijn wat norse zelf te zijn, een rol waarvoor hij weinig moeite hoeft te doen. Gelukkig blijkt al snel dat de rol meer om het lijf heeft, want zijn personage blijkt in een vroeg stadium van Parkinson te zitten. Dat geeft de acteur de mogelijkheid om veel meer te zijn dan de chagrijnige collega met een klein hartje.

Sterker nog: Ford is de belangrijkste reden om Shrinking aan te zetten, omdat de serie aantoont dat hij nog altijd een van de beste (komische) acteurs van deze tijd is. Die kwaliteiten werden de laatste jaren te weinig benut; wie kijkt naar Shrinking zal zich afvragen waarom regisseurs niet veel vaker hebben ingezet op de komische Ford, in plaats van de stoïcijnse Ford – een rol die hem, getuige 1923, ook goed past, maar meer de bekende weg volgt.

Vertrouwd of niet: Ford is geweldig in beide series en bewijst dat zijn magie niet alleen werkt op een groot scherm. Toch voelt zijn grote ‘tv-doorbraak’ ergens ook als het einde van het tijdperk van de filmster. Zelfs de vijfde Indiana Jones-film zal het tij niet keren: Harrison Ford is anno 2023 meer seriester dan filmster. De bioscoopbezoeker weent, maar tv-kijkers wrijven zich in hun handjes.


1923 is nu te zien op SkyShowtime (VoD). Shrinking is nu te zien op Apple TV+ (VoD).