Focus: Uit de schaduw festival

Psychisch uit de schaduw

Uit de schaduw

Actrice en oprichter van streamingplatform Cinetree Hanna Verboom maakte twee jaar geleden de korte film Uit de schaduw over haar bipolaire stoornis. Er kwam een vervolgfilm Samen uit de schaduw en nu het eendaagse Uit de schaduw festival. Met muziek, verhalen, workshops en veel ruimte om ervaringen te delen.

Taboes zijn hardnekkig, weten mensen die niet aan de psychische ‘norm’ voldoen. Zij verbergen vaak hun psychische variatie, omdat de buitenwereld snel met oordelen klaar staat.

Ook Hanna Verboom (1983) hield lang verborgen dat ze een bipolaire stoornis heeft. In Uit de schaduw (2021) kwam ze psychisch uit de kast. Ze vertelt openhartig over de zware depressie op haar zestiende (“alles was zwart”), haar psychose op haar negentiende (“ik was volledig de weg kwijt”) en over haar jarenlange zwijgen erover naar de buitenwereld. Begrijpelijk, zegt psychiater Dirk De Wachter in de vervolgfilm Samen uit de schaduw (2023), want wie psychisch niet in het standaardvakje past, kan rekenen op onbegrip.

Het is hoog tijd dat het taboe op psychische variatie wordt doorbroken. Het Uit de schaduw festival wil er met talks, workshops en ontmoetingen een bijdrage aan leveren. Onder andere rapper Typhoon, hoogleraar psychiatrie Jim van Os, dichter Jesse Laport en Verboom en haar broer Juda delen hun (ervarings)kennis, met als doel bezoekers een hart onder de riem te steken. In de woorden van Verboom: “Ik weet uit eigen ervaring dat als je iets hebt meegemaakt op het gebied van de psyche, juist het vertrouwen in jezelf zo’n enorme klap heeft gehad. […] Mijn missie is geslaagd als bezoekers met een boost aan zelfvertrouwen naar buiten lopen.”


Uit de schaduw festival | 17 juni | Buitenplaats De Hoorneboeg, Hilversum | Uit de schaduw en Samen uit de schaduw zijn gratis te zien op Cinetree