Blue Monday documentaire over mentale gezondheid

Samen uit de schaduw

Vandaag is het Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Voorheen was dat een mooie aanleiding om daglichtlampen en drank te verkopen, maar de laatste jaren is er veel aandacht voor mentale gezondheid. Hanna Verboom maakte er een documentaire over voor haar platform Cinetree.

In Samen uit de schaduw gaat Verboom samen met haar jongere broertje Juda op onderzoek naar het taboe op ‘psychische variaties’. Aan het woord komen onder andere Typhoon en Dirk de Wachter. De film gaat vanavond in première in De Filmhallen in Amstedam, waar deze week het Bluest Monday Festival plaatsvindt, en is gratis te bekijken op Cinetree. Naast de documentaire is er ook een online platform ontwikkeld, waar kan worden nagepraat. Ook wordt uitgelegd hoe je concrete hulp kunt vinden in je eigen buurt.

Samen uit de schaduw is het vervolg op Uit de schaduw, door Verboom gemaakt in 2021. In die korte documentaire vertelde ze voor het eerst openlijk over haar eigen mentale problemen en de psychose die ze meemaakte op jonge leeftijd. De film werd veel vertoond op scholen en universiteiten en leverde Verboom duizenden reacties op. “Het is normaal om niet normaal te zijn en het is de hoogste tijd dat we samen dit taboe doorbreken”, zegt de actrice, filmmaker en oprichter van Cinetree.