Focus: Noordelijk Film Festival

Grutte Pier

De 43e editie van het Noordelijk Film Festival, een van de oudste Nederlandse filmfestivals, bevat alle vertrouwde elementen. Ook deze keer richt het festival zich op de filmcultuur in Noord-Europa.

‘Faces of the North!’ is het motto waarmee het festival benadrukt dat de Noord-Europese cinema veelkleurig is en zich niet in clichés laat vangen. Al helemaal niet omdat het festival Noord-­Europa breed opvat: het strekt zich uit van Nederland tot Ierland en Engeland en van IJsland tot Scandinavië en de Baltische Staten.

Bijna dertig voorpremières en speciaal geïmporteerde speelfilms en documentaires uit deze landen zijn te zien in het programma Noordse Focus. Daaronder de openingsfilm The Banshees of Inisherin (Martin McDonagh), waarin twee levenslange vrienden tegen de achtergrond van de Ierse burgeroorlog in 1923 totaal ontregeld raken als één van hen de vriendschap opzegt. Met geweldig acteerwerk van Colin Farrell en Brendan Gleeson.

Het programma Freezing Frames bevat films die zich afspelen in ijskoude winterse sferen, die we in Nederland vrijwel zeker nooit meer zullen meemaken. Zoals de kou in de documentaire Winternomads (Manuel von Stürler), die twee schaapherders volgt op hun trek met hun kudde door het winterse grensgebied van Zwitserland en Frankrijk. Ook te zien in dit programma is de aangrijpende Russische klassieker The Ascent (Larisa Shepitko, 1977), waarin twee van hun compagnie afgesneden Russische boerensoldaten in de Tweede Wereldoorlog moeten zien te overleven in een gruwelijk koude omgeving. Ook bevat dit programma een door het Fries Film en Audio Archief samengestelde compilatie van filmbeelden van barre Friese winters.

Aandacht voor regionaal talent is er met het programma Noorderkroon. Het bevat films van filmmakers uit Groningen, Friesland en Drenthe. Daaronder de speelfilm Grutte Pier (Steven de Jong), een episch historisch drama over de mythische Fries Pier Gelofs Donia (1480-1520), die voor de Friese onafhankelijkheid streed en uit ontzag voor zijn vechterskwaliteiten de bijnaam Grutte Pier (‘Grote Pier’) kreeg.

Geen festival zonder specials en dat geldt ook voor het NFF. Er is een speciale vertoning van Fritz Langs Metropolis met live-muziek, de nieuwe serie The Kingdom van Lars von Trier is op groot doek te zien en er kan worden gegeten bij de stress-in-de-keuken-film Boiling Point (Philip Barantini).


Noordelijk Film Festival | 9 t/m 13 november | Diverse locaties, Leeuwarden | 10 t/m 13 november selectie in Drachten en Franeker