Focus: Film en mensenrechten
Het belang van mensenrechten hoeft niemand in deze tijd te worden uitgelegd. Het Movies That Matter Festival toont ook in de vijftiende editie weer films over de strijd ervoor. Speciale aandacht is er voor Iran, maar ook Oekraïne en andere brandhaarden staan in het middelpunt van de aandacht.
Het klinkt misschien cynisch, maar het Movies That Matter Festival hoeft niet bang te zijn dat het snel overbodig wordt. De strijd om mensenrechten is urgenter dan ooit met gruwelijke schendingen ervan overal op de wereld.
Het festival opent 24 maart in het Theater aan het Spui (en op een aantal satelietlocaties) met Kleinkinderen van de Oost. In de documentaire volgen de acteurs Joenoes Polnaija en Daan van Citters, die beiden in Jim Taihuttu’s De Oost speelden, het spoor terug van hun opa’s. Beide mannen vochten na de Tweede Wereldoorlog in de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd tegen de Indonesiërs. In de film, die Citters regisseerde, reflecteren Polnaija en Citters op goed en fout, schuld, schaamte en de doorwerking van oorlogstrauma’s.
De focus valt dit jaar op Iran, waar de afgelopen maanden bij demonstraties voor vrouwenrechten honderden demonstranten gedood en duizenden gearresteerd zijn. Drie filmmakers met Iraanse wortels (Nafiss Nia, Maryam Ebrahimi en Ali Asgari) zijn op het festival met films en in persoon aanwezig. Van Nia is Die middag te zien, een speelfilm over een Iraanse vluchteling in Nederland, die om uitzetting te voorkomen uit een AZC vlucht. In de speelfilm Until Tomorrow van Asgari is een alleenstaande jonge vrouw uit angst voor woede en onbegrip bij haar ouders gedwongen om haar pasgeboren baby voor hen verborgen te houden. En de documentaire Stronger Than a Bullet van Ebrahimi portretteert een Iraanse oorlogsfotograaf, die spijt heeft dat hij in het verleden een fanatieke aanhanger was van de Iraanse revolutie en propagandafoto’s maakte. Naast deze drie recente films zijn onder de titel Iranian Classics Iraanse klassiekers uit het verleden te zien.
Naast het Focus-programma over Iran zijn er drie competities: Activist over het werk en leven van mensenrechtenactivisten, Camera Justitia over het belang van de rechtsstaat en Dutch Movies Matter met Nederlandse mensenrechtenfilms.
Daarnaast zijn er de themaprogramma’s Take on Future, over een duurzame toekomst, Take on Love, over het recht om jezelf te zijn, Take on Power, over machtsverhoudingen, en Take on Mental Health, over de vele facetten van geestelijke gezondheidszorg.
Movies that Matter | 24 maart t/m 1 april | Theater aan het Spui/Filmhuis Den Haag/Pathé Buitenhof, Den Haag | Selectie op een aantal satelietlocaties.