Focus: Moons of Cavia

Naar buiten!

A Page of Madness

Het is zomer, dus vertonen veel filmtheaters films in tuinen en parken en op pleinen, terrassen en daken. Veelal zijn dat arthouse-klassiekers en recente arthousehits, maar Filmhuis Cavia in Amsterdam pakt het anders aan. Het presenteert met gastinstellingen onder de titel Moons of Cavia in de binnentuin een veelzijdig programma.

Het Groningse Vera Zienema bijt in Cavia op de openingsavond het spits af met het zwijgende Japanse psychodrama A Page of Madness (Kurutta ichipeiji, Teinosuke Kinugasa, 1926). In die film, lang verloren gewaand maar in 1971 teruggevonden, wordt een man conciërge in een psychiatrische inrichting met als doel om zijn vrouw eruit te bevrijden. Maar wil zij dat wel? Het drama wordt om zijn expressionisme vergeleken met Das Cabinet des Dr. Caligari (Robert Wiene, 1920). De film wordt vertoond met een live uitgevoerde score van Julia Bekker en Hugo Heinen.

Op de tweede avond presenteert Jeffrey’s Underground Cinema Happy End, een film van de Tsjechoslowaak Oldrich Lipský uit 1967. De film speelt zich volledig in achterwaartse richting af. Denk Irréversible en Memento, maar dan radicaler doordat ook bijvoorbeeld de personages achteruit lopen.

Op de derde avond presenteert het BUT Film Festival de Hollywood-satire Hollywood Boulevard uit 1976 van Allan Arkush (Rock ‘n’ Roll High School) en Joe Dante (Gremlins). Daarin probeert een actrice het te maken in Hollywood. Ze komt terecht in een lowbudget productie, waarin merkwaardige dodelijke ongelukken gebeuren.

Op de slotavond presenteert het Kaboom Animation Festival acht korte animatiefilms uit diverse landen.

Naast Cavia gaan in elk geval ook deze filmtheaters naar buiten: Filmtheater Gigant (Apeldoorn), Focus Filmtheater (Arnhem), Lumière Cinema (Maastricht), Chassé Cinema (Breda), Verkadefabriek (Den Bosch), Filmtheater De Witt (Dordrecht), Concordia Filmtheater (Enschede), Forum (Groningen), Filmhuis Harderwijk, Aan de Slinger (Houten), LantarenVenster en Roffa Mon Amour (Rotterdam), Eye Filmmuseum (Amsterdam), Filmhuis De Domeinen (Sittard) en Filmtheater de Fabriek (Zaandam).

Titels en de vertoningsdata vindt u in de agenda in Filmkrant #459 en op de websites van de filmtheaters.


Moons of Cavia | 20 t/m 23 juli | Filmhuis Cavia, Amsterdam